Wednesday, August 18, 2021

KELAS NASI KUKUS AYAM GORENG BEREMPAH TAHUN 2021 COVID 19

 



Perkasakan Diri Anda Dengan Ilmu Memasak , Baking Dan Komersil Di Era Pendemik Covid 19
Booking Segera Memudahkan Pihak Kami Menguruskan Kelas Untuk Anda , Walau Anda Berada Di Luar Dari Selangor Mahupun Kuala Lumpur. Kerana Pelajar Kami Datangnya Dari Pelusuk Negara Termasuk Sabah Dan Sarawak.



KELAS NASI KUKUS AYAM GORENG BEREMPAH TAHUN 2021 COVID 19
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2200


Intipati Sukatan Perniagaan :

-Nasi Kukus MEWANGI secepat 5-7 minit
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )

- Ayam Goreng Berempah & MARINATED AGB
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )

- PES Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )

- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo

-Cadangan Harga

-Standard Resepi

       



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt  )



Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )




Tarikh Kelas :
Sementara PKP / PKPD / Berkaitan COVID 19 , Pelajar akan diberitahu oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY untuk penetapan tarikh kelas yang sesuai untuk setiap pelajar , Aktiviti kelas mengikut kebenaran MITI Kementerian Dalam Negeri .


Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi

Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB telah mendapat Sijil Vaccine Penuh dari  my sejahtera  iaitu telah menerima 2 suntikan sempurna .

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


Hubungi MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie

    Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim. 

Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan di zaman kegawatan ekonomi sekarang ini.

                                     


Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie



FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY SATAY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK 2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796
KEDAI MAKAN KAK LAILI , Langat 
RESTORAN ABAH NASI CAMPUR , Sungai Dua 013 4486077 / 013 4026076
ANNYEONG HASEYO great korean BBQ & Grill , KB Mall Kota Bharu : annyeonghaseyo.hq@gmail.com
Restoran D'Sempalit Ikan Bakar , Raub Pahang , Abang Kemal : 012 3821477 / 017 2721477 
Aji Kitchen  Mee Rebus Johor Viral , Kg Jawa Klang ( Selasa ) Abang Aji : 019 3816884 
LOLA SATE , Alor Gajah Melaka Kak Lola : 019 3250842
KITCHEN LOLA , Berhadapan Pasar Alor Gajah : 019 3250842
SATAY TANJUNG , Georgetown Bro Ismail : 011 24372703
By HAJAR MEE REBUS JOHOR SATAY , Penang : 017 8001187
SATAY JUNIOR satay cawan , Kajang Pn Salmah & Sons : 010 2206681
SNOW BALL DANCE Chef Pak Di, Melaka
RAMBAI KLASIK Cafe , Kuala KANGSAR  : 010 1116559176 / 016 4178184
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP  
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM  Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc Tasek kenyir, Terengganu
STEAKHOUSE Kota Bharu Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN  Penang
WESTERN BROTHERS Kulai Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT Damansara Height , Kuala Lumpur
ROMA CAFE , Quill Shopping Mall, Jln Sultan Ismail Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW ADIK , Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM Pahang Darul makmur Aishah Dan Naim : 016 3273705
CAKOI Ipoh, Perak
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.

RESEPI PIE TIE ALA CHICKEN RICE SHOP CHEF OBIE

 RESEPI PIE TIE ALA CHICKEN RICE SHOP CHEF OBIE



























BAHAN KULIT PAI TIE : 

120 gm tepung beras
40 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
Garam secukupnya
2 biji telur 
500 ml air( air sejuk )
Minyak untuk menggoreng


BAHAN INTI :

1 sudu besar minyak & 1/2 sudu besar minyak bijan 
4 ulas bawang merah, di cincang halus
150  gm isi udang, di cincang
100 gm hirisan lobak merah
400 gm hirisan Sengkuang Cina
1 sudu teh kicap cair
Garam, serbuk lada sulah secukupnya


BAHAN SOS :

7 biji cili merah, dibuang biji
3 biji cili api merah
2 ulas bawang putih, di cincang halus
4 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar cuka
100 ml Air masak
Gula, garam secukupnya

Alat : Acuan Pai Tie

CARA PENYEDIAAN :

1.Satukan semua bahan kulit. Tapis ke dalam mangkuk.kemudian masukkan telur , air dan kacau sehingga menjadi adunan yang sebati , blender pun boleh lagi nice.Kemudian di tapis.

2.Panaskan acuan pai tie ,dengan mencelupkan acuan ke dalam minyak yang sedang dipanaskan untuk menggoreng.

3.Kemudan angkat acuan dari minyak, toskan minyaknya sebentar dan celupkan acuan pai tie ke dalam adunan tadi dan goreng hingga keemasan.

4.Bahagian inti: Panaskan minyak, tumiskan bawang merah hingga harum. Masukkan bahan lain perasakan dan kacau sebentar.Jangan masak terlalu lama.akhir sekali selepas matikan api masukkan minyak bijan.  Angkat dan biarkan ia sejuk.

5.Bahagian  sos: Kisar semua bahan hingga sebati.

6.Sila pastikan kulit pai tie yang telah digoreng disejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara sebelum diisikan dengan intinya. ( jangan gunakan inti panas ) biar inti sejuk dahulu baru boleh diisikan. Gais memang sedap di nikmati bila-bila waktu sebenarnya , paling nice cuba layan ketika menikmati nasi ayam , dah macam dalam menu Chicken Rice Shop. Gais sukacita sekiranya follow Chef Obie di media sosial di Facebook mahupun di instagram. Silakan share resepi ini di media sosial anda . Semoga ia bermanfaat kepada sesiapa yang memerlukan resepi ini.


IG : @chef_obie_official












#chefobie #chefobiecrew #mgjconsultancy #foodconsultant #foodstyling #foodstylist #pie #pietie #kelasmasak #kelasmasakanperniagaan #kelasmasakanpopularchefobie

Sunday, August 15, 2021

Resepi Apam Popular Healthy Chef Obie

 Alhamdulillah , Chef Obie sukacita kongsikan satu resepi sihat ulangan dari facebook milik chef iaitu chefobie untold .Cara penyediaan yang mudah InshaAllah membantu anda untuk meghasilkan apam yang cantik. Apa pun Chef Obie nak ingatkan apam popular healthy ini kurang manis maklumlah apam sihat. Sekiranya korang nak yang manis dan penuhi selera orang-orang sihat boleh gantikan kepada gula pasir dan kombinasi gula merah mahupun gula melaka mahupun nisang kerek. Semoga bermanfaat dan silakongsikan ke media yang lain. Terima Kasih

RESEPI APAM POPULAR HEALTHY CHEF OBIE

Bahan Utama :
250 gram gula Rendah Glisemik ( Brand CSR )
250 ml air
80 gm Minyak Masak/ Minyak Kelapa atau Marjerin / insulted butter yg dicairkan
6 biji telur Saiz A atau B
60 gram madu
100 gm Susu Cair
190 gram tepung gandum
2 1/2 susu kecil soda bicarbonat

Cara Penyediaan :
Panaskan Pengukus dan pastikan air cukup. ( anda juga boleh gunakan oven - pastikan panaskan dahulu 180-200c dan letakkan air dibahagian bawah oven ) ala-ala nak baked cheesecake 😘
Masakkan gula hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana sahaja.
Masukkan air perlahan lahan . Kacau rata dan masukkan Minyak Kelapa / mentega,kacau sehingga larut bersama gula hangus. Matikan Api dan Sejukkan.
Pukul telur sehingga kembang .
Tuangkan susu cair ,madu dan sambung pukul hingga hingga sebati. sila gunakan kelajuan sederhana sahaja,
Masukkan tepung dan soda bicarbonat yang telah ditapis bersama sedikit demi sedikit. Pukul sebati dan masukkan gula hangus terus di gaul rata.
Kukus selama 10-15 minit atau sehingga masak jika bekas kecil. Bergantung kepada saiz mould atau bekas yg anda guna ( jika oven..bakar 1 jam atau mengikut oven anda )
Sejukkan dahulu baru hidang ! Selamat Mencuba dan Salam Jumaat gais...
Korang yang sihat tiada deabetes boleh ubah resepi ini Menjadi selera korang ,gula Pasir Dan susu pekat korang boleh guna pakai, letak lah Banyak Mana korang suka asal korang puas hati Dan memenuhi selera korang. Selamat Mencuba












Mesti cuba pelbagai resepi dan tips daripada Chef Obie , Anda boleh google dengan menaip nama resepi dan dihujung resepi jangan lupa taip nama Chef Obie , perkongsian dalam media internet lebih darioada 1000 resepi , InshaAllah semoga dapat membantu anda dalam menyediakan hidangan dan menu di rumah dengan lebih sedap dan mudah , sekiranya inginkan ilmu masakan perniagaan boleh join Kelas Masakan Perniagaan , Baking Dan Komersial yang telah menjadi pilihan sejak 2012 hingga kini serta bertestimoni.
Jumpa Lagi...Spread Love & Knowledge


Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...