Sunday, August 10, 2014

Masakan Cina


Masakan China atau Masakan Cina (Bahasa Cina中國菜) berasal dari pelbagai tempat di Chinadan telah meluas di merata tempat di dunia — dari Asia Timur hingga Amerika UtaraAustralia danEropah Barat.
Perbezaan kebudayaan antara setempat amat ketara di China, berbeza juga jenis gaya makanannya. Terdapat lapan masakan setempat yang utama, iaitu: AnhuiKantonisHokkienHunanJiangsu,ShandongSzechuan, dan Zhejiang. Terdapat juga masakan mengikut agama termasuk Buddha danMuslim.( Chinese muslim )


Masakan : 

Satu hidangan dalam budaya Cina biasanya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama:
  1. satu sumber karbohidrat atau kanji, yang dikenali sebagai zhǔshí ("主食" "makanan utama",makanan ruji) — biasanya nasi, mi, atau mantou (pau kukus); dan
  2. penyertaan hidangan sayur-sayurandagingikan, atau benda-benda lain, dipanggil cài (, "sayur").
Mi merupakan bahagian yang penting dalam kebanyakan masakan Cina. Namun, di kebanyakan tempat di China, terutamanya bahagian utara, produk berasaskan gandum termasuk mi dan pau kukus (seperti mantou) lebih banyak, berbanding bahagian selatan yang dikuasai nasi. Meskipun nasi itu amat penting dalam masakan Cina, kadang-kala nasi langsung tidak dihidangkan; apabila begini, nasi hanya akan diberi apabila masakan lain sudah tiada, atau sebagai hidangan sampingan berbentuk nasi goreng pada akhir waktu makan. Sup biasanya disajikan pada awal dan akhir waktu makan di China Selatan.

Peralatan Makanan :

Penyepit merupakan alat makan utama bagi makanan pejal, manakala sup dan cecair lain dinikmati dengan camca yang lebar dan rata di bawahnya (secara tradisinya buatan seramik). Adalah dilaporkan bahawa penyepit kayu makin pudar dominasinya akibat pembalakan yang berkurangan di China dan Asia Timur [perlu rujukan]; kebanyakan kedai makan Cina hendak beralih ke alat makan yang lebih mesra alam, seperti penyepit plastik atau buluh. Bahan lebih mahal yang digunakan pada zaman silam termasuk gading dan perak. Sebaliknya, penyepit pakai buang buatan kayu/buluh kian menggantikan penyepit guna semula di restoran.



Penyampaian :

Dalam kebanyakan hidangan Cina, makanan disediakan dalam kepingan kecil (cth. sayur, daging, doufu), sedia untuk diambil terus lalu dimakan. Secara tradisi, budaya Cina menganggap penggunaan pisau dangarpu di meja makan sebagai gasar kerana alat-alat tersebut berupa senjata. Adalah juga dianggap kurang sopan untuk mengehendaki tetamu memotong makanan sendiri. Ikan biasanya dimasak dan disaji seekor, untuk para pemakan menarik kepingan terus dari ikan dengan penyepit, tidak seperti dalam sesetngah masakan lain di mana ikan dipotong. Ini adalah kerana adalah diingini agar ikan disajikan sesegar yang boleh, dan penting sekali, seekor ikan yang tidak dipotong melambangkan keseluruhan benda kerana ikan itu mempunyai permulaan (kepala) dan pengakhiran (ekor) yang sempurna. Adalah satu kebiasaan dalam kebanyakan restoran di mana penghidang menggunakan sepasang camca untuk memotong daging ikan sebagai sajian di atas meja. Daging ayam juga banyak didapati dalam hidangan Cina. Walaupun ayam itu dipotong menjadi kepingan, serupa dengan menghidangkan ikan, setiap kepingan badan ayam termasuk hempedal dan kepala dihidangkan untuk melambangkan kesempurnaan.
Dalam masakan Cina, setiap orang diberi semangkuk nasi sendiri sementara hidangan yang lain disajikan dalam pinggan mangkuk di tengah meja yang dikongsi oleh semua orang di keliling meja. Dalam satu hidangan Cina, setiap orang memetik makanan dari pinggan kongsi secara kecil-kecilan dengan penyepit. Kebanyakan orang bukan Cina kurang selesa dengan membenarkan alatan sendiri seseorang (yang mungkin terkena ludah) menyentuh pinggan kongsi; atas sebab kebersihan ini, sudu atau penyepit tambahan ("公筷", har. penyepit awam) turut disediakan. Di kawasan yang kuat dipengaruhi Barat, sepertiHong Kong, setiap orang diberi sebatang sudu logam yang berat untuk tujuan ini. Makanan yang dipilih selalu dimakan bersama dengan nasi sama ada sekali makan atau berselang-seli.

Minuman :

Dalam budaya Cina tradisional, minuman sejuk dipercayai mengganggu penghadaman makanan panas, maka barang-barang seperti air berais atauminuman ringan tidak dihidangkan ketika waktu makan. Selain sup, jika adapun minuman lain, maka minuman itu mungkin sekali teh atau air panas. Teh dipercayai membantu pencernaan makanan yang berminyak. Sungguhpun begini tradisinya, dewasa ini bir dan minuman ringan makin kerap disertakan dengan makanan. Satu kombo yang biasa dijumpai di kebanyakan kedai makan kecil di sesetengah tempat di China ialah periuk panas yang disajikan dengan bir sejuk, iaitu kombinasi yang dikenali sebagai lěng dàn bēi ("冷淡杯", har. cawan sejuk tawar, walaupun kuat rasanya), iaitu bertentangan dengan apa yang disarankan tradisi. Idea-idea dari herbologi Cina turut mempengaruhi kombinasi makanan yang digemari dalam hidangan tradisional Cina.
Kredit: Wikipedia

Resepi kek Popular


Rainbow Kek








Bahan


Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml


Cara membuat

1.Panaskan Oven 170-175’c
2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.
3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.
4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.
5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence
6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.
7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau,

Italian Meringue Buttercream

Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence

Cara membuat

1.Pukul putih telur sehingga kembang.
2.Panaskan gula dan air selama 7 minit
3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.
4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.


5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.

Nak hadiah ? kami bagi anda hadiah dengan mudah...

Siapa Nak Hadiah? Mudah aje... snap pic tepung hairan dalam drama Manis



Siapa Nak Hadiah? Mudah aje hanya perlu menonton Drama Di Astro- Drama Manis lakonan Siti Saleha.. Setiap Hari Rabu..10 malam gitu..Hanya perlu snap pic tepung hairan.. seperti pic sample diatas...Selepas ambik pic..lekas-lekaslah post dekat FB pages Tepung Hairan Official.Kami nak bagi hadiah.. tau!

Hadiah-hadiah yang best gitu!Snap bagi nampak gambar tepung hairan tau..macam kat atas ni..Hadiah Menarik Menanti Anda!


Monday, June 23, 2014

Kuih Raya & Biskut Raya Popular

PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih
  
As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja


Hottest!
Perkongsian Resepi terbaik daripada chef - Seperti Biskut Makmur Alfredo , Mazola Lebaran, Kerepek Bawang Bondalicious,Tat Teratai Tasik Madu,Famous Amos, Biskut Jakarta,Lidah kucing Vanilla , Mariah Carey dan banyak lagi yang perlu anda tahu ,Segala resepi kuih dan biskut raya ini boleh dikomersialkan atau untuk kegunaan sendiri . "Semoga Hati Berasa Puas Dapat Menghidangkan Pelbagai Makanan Yang Enak Dan Tetamu Bahagia Dan Seronok Menikmati Juadah Yang disediakan". Dapatkan sekarang hanya RM10.00 

Hot!
Perkongsian resepi kuih tat popular, pelbagai jenis tat nanas boleh anda pelajari , cara memasak dengan betul untuk membuat jem nanas, pasti anda puas hati dengan hasil tat yang bakal anda buat nanti, Resepi tat ini boleh dikomersialkan ataupun untuk kegunaan sendiri. Pasti sambutan lebaran kali ini amat bermakna kerana anda menyediakan juadah kuih raya sendiri. Dapatkan sekarang hanya RM10.00 


hot!
Kepada peminat biskut berasaskan kacang , kini perkongsian resepi biskut mazola terbaik dan biasa digunakan untuk industri perhotelan, perniagaan kuih raya dan untuk hidangan eksklusif seperti untuk VIP, VVIP mahupun untuk perniagaan Hamper .Resepi Asli dan penggunaan bahan yang berkualiti dan mudah untuk dibuat.ebook ini perlu anda miliki! Hanya RM10.00


hot!
Pelbagai menu hidangan bazaar ramadhan dikongsikan dalam ebook ini, pasti anda tak menyesal kalau milikinya, dari hidangan minuman seperti Air Katira, Air Soya, kuih muih , masakan ayam dari yang percik hingga digolek, daging, ikan dan macam-macam lagi.Dapatkan sekarang hanya RM10.00


hot!
Alhamdulillah dapat juga chef kongsikan kepada anda yang gemar memasak sendiri untuk keluarga atau teman-teman, pelbagai resepi mudah dan sedap dikongsikan dalam ebook berbuka dan bersahur.Beli dulu baru anda tahu intipatinya! Dapatkan sekarang hanya RM10.00

hot!
Peminat ayam golek jangan lepaskan peluang memiliki ebook ini.
Apa yang anda cari ada didalam.Dapatkan sekarang hanya RM10.00


Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00
ke Akaun MBB  Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

Bukti pembayaran sila SMS:  nama ebook ,RM10,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .


Info ebook PERCUMA :

keistimewaan ebook percuma daripada chef obie: 



ebook Menu Open House - menghidangkan pelbagai menu menarik ,mudah dan sedap untuk anda hidangkan kepada tetamu seperti Laksa Penang , Laksa Johor ,Satay , Kuah Kacang ,Ayam Masak Merah , Masak Lodeh ,Rendang Tok , Soto , Bakso , Nasi Tomato , Nasi Minyak ,Puding Jagung Dan banyak lagi resepi  dengan tips sukatan memasak untuk tetamu 50 pax- 1000 pax perlu anda miliki dengan PERCUMA!



ebook Cara Buat Ketupat - mempersembahkan kepada anda cara menyukat beras @ pulut dalam ketupat dan cara-cara menganyam ketupat langkah demi langkah , ketupat Satay dan ketupat palas ( Bergambar ) perlu anda miliki dengan PERCUMA !




ebook Variasi Tat Nanas - perkongsian resepi yang sedap dan mudah, penyediaan tat nanas tradisional yang telah difusionkan .Teknik memasak jem nanas dan penyediaan doh tat klasik menjadi intipati variasi tat nanas ini  dan ianya berada dalam kelas tersendiri.Mereka yang profesional juga menggunakan menu ini dalam memvariasikan kuih tat yang sedia ada.Perlu anda miliki dengan PERCUMA!


ebook Membuat Kek Dan Tips -  Perkongsian Resepi Kek Asas Buttercake , Coklat kek , Cheesecake , Fruit Kek Dan Kek Sponge , penerangan cara penyedian , penggunaan sukatan metriks dengan betul , penjagaan kek , tips baking dan banyak lagi, pasti setiap dari anda ingin tahu asas membuat kek ini. perlu anda miliki sekarang secara PERCUMA! Ia semuanya percuma , chef obie beri jaminan!Anda hanya perlu membeli satu daripada ebook terlaris chef obie dibawah pada harga mampu milik.

Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM10.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 4 ebook istimewa ini.

Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00
ke Akaun MBB  Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

Bukti pembayaran sila SMS: nama  ebook  ,RM10,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .



P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

Wednesday, June 4, 2014

Resepi Biskut Hairan Almond London

Assalammualaikum wbt,

Hari ni chef obie sharingkan resepi Biskut Almond London yang popular bile tibe musim perayaan..

 Bezanya kali ini chef telah menghasilkan Biskut ini menggunakan Tepung Hairan! Ia lebih sedap dan mudah...


Pastikan hari raya tahun ini anda cuba suatu yang baru daripada chef obie iaitu " BISKUT HAIRAN ALMOND LONDON"



 Resepi Biskut Hairan Almond London



Bahan :
170 gm Tepung Hairan
120 gm Tepung Gandum
60 gm Tepung suji
2 Sudu Besar Tepung Susu
80 gm Gula Kastor
130 gm Minyak Masak @ Minyak Jagung
100 gm Badam
½ udu kecil Garam
100 gm Coklat Susu Kompaun
50 gm Coklat Putih Kompaun

Cara Membuat

1.Campurkan ke semua bahan kering seperti tepung suji, gandum, hairan , garam  dan tepung susu ke dalam mangkuk, kacau sebati boleh menggunakan spatula @senduk kayu guna mixer pun boleh.
2.Masukkan minyak  masak @ jangung ,kacau sebentar, jika suka boleh uli menggunakan tangan sehingga menjadi doh, buat biskut ini mudah sahaja.
3.adunkan biskut menjadi bebola dan isikan ditengah dengan badam kemudian bentukkan bujur.
4.Bakar pada suhu 160’c  selama 20-25 minit.Setelah siap bakar sejukkan biskut di redai.
5.Cairkan coklat susu dan putih, celup biskut dalam coklat susu dan susun di redai.


6.Paipkan coklat putih di atas  biskut sebagai hiasan .Siap untuk dihidang.Senangkan nak buat.... 
Apa yang boleh chef obie katakan, dengan menggunakan tepung hairan semua kerja baking membaking ini menjadi mudah!Yang pasti sedap dan eksklusif..



eksklusif..Adakah anda ingin memasarkan produk kami "TEPUNG HAIRAN"?
Jom bantu kami mengedarkan produk tepung hairan di seluruh Malaysia dengan mendaftarkan diri sebagai agen kami!

TEPUNG HAIRAN
019 2912915 / WhatsApp








Resepi Kek Coklat Moist Tepung Hairan



Resepi Kek Coklat Moist Tepung Hairan 

Bahan

1 paket Tepung Hairan
1 cawan Air 
1/2 cawan Minyak Masak

Cara Membuat

1.Satukan ke semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
2.Tuang ke dalam tin pembakat,Gunakan tin pembakar kek 7 inci yang telah digris.
3.Bakar pada suhu 150-160'c selama 40-45 minit. Jika anda menggunakan teknik mengukus sila kukus 
sehingga 50 minit atau1 jam .

Kek Coklat moist yang telah dibakar atau kukus sedia unutk diganache;

Resepi Ganache @ topping

Bahan

1 paket Topping @ ganache Hairan
1/2 cawan Air 

Cara membuat

1.Satukan air ke dalam bahan topping@ganache, kacau sebati, boleh dipanaskan sebentar 1 minit microwave atau oven.Kacau sehingga menjadi topping yang pekat dan berkilat.Sedia untuk dituang keatas kek coklat moist memang menyelerakan.


Penyediaan kek coklat moist paling mudah! 



eksklusif..Adakah anda ingin memasarkan produk kami "TEPUNG HAIRAN"?
Jom bantu kami mengedarkan produk tepung hairan di seluruh Malaysia dengan mendaftarkan diri sebagai agen kami!

TEPUNG HAIRAN
019 2912915 / WhatsApp

Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...