Monday, September 25, 2017

Jadual Kelas Masakan Dan Baking Untuk Berniaga Bulan Oktober 2017

Jadual : KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK BERNIAGA BULAN OKTOBER 2017



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

INFO PENGINAPAN BERDEKATAN BAGI PELAJAR DARI LUAR KL :

 

Hotel D'Olive

AlamatA-7-G & A-8-G Merdeka Place, Jalan Merdeka, 68000 Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
Isnin hingga khamis : RM89.00
Jumaat hingga Ahad : RM99.00

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan Julai 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .

Hubungi : 60172260719 chef obie

Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.







      

1 ) KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1900 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500




Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.



18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel
Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara
Wild Mushroom Soup

Antara Testimoni pelajar :

FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor


      






 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan









SAFHYD STEAK HOUSE

No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam







MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak


















2 ) KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM650 ( Normal )
Promosi : RM600 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500

Mempelajari 



Membuat Sos Asas CKT.


Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG

Penyukatan & Standard CKT & KTG

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi.

Kos & Cadangan Harga Jualan





Antara Testimoni Pelajar :






3.KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO POPULAR
Untuk Perniagaan
( oleh chef profesional - chef obie )



1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original 

2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original

Kelas Persendirian Membuat Yong Tau Foo Original 

Fee Normal : RM780.00 
Fee September : RM680.00
Pesara/ibu tunggal/penjaga OKU :RM580





Intipati kelas:

1.Belajar membuat Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-

2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -

3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-

4. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On

5.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.







4) MEE KARI DAN AIR LONGAN ALA AH CHENG 




YURAN /FEE 
RM1200 ( Normal )
Promosi : RM990 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM690


Intipati 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA 

Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN

Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul

Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 

Penyediaan Condiments MEE KARI

Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN

ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )

Kos Dan Cadangan Harga Jualan








5 ) KELAS AYAM GUNTING CRISPY ala uncle bob + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM1700 ( Normal )
Promosi  : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200

Mempelajari 



Membuat TEPUNG CRISPY 


Penyediaan Asas- Miss En Place AYAM GUNTING

Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi

Penyediaan Goreng & Teknik Goreng

Kos & Cadangan Harga Jualan










6 ) KELAS NASI LEMAK SOTONG KING + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500

Mempelajari 

Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY 

Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING

Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi

Penyediaan Goreng & Teknik Goreng 

Sotong King Gunting

Kos & Cadangan Harga Jualan

        

 Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck

    








7 ) KELAS HOKKAIDO CHEESE TART 

YURAN /FEE 
RM1350 ( Normal )
Promosi : RM1150 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM850

Intipati :

Asas Membuat & Penyediaan  Doh Hokkaido Cheese Tart ( Plain )

Asas Membuat & Penyediaan Doh Coklat Hokkaido Cheese Tart 

Asas Membuat Filling Hokkaido Cheese Tart Plain & Coklat

Cara Penyimpanan Doh & Filling

Cara & Teknik Pembakaran

Kos Dan Cadangan Harga Jualan







8) KELAS MEROTI @ BREAD MAKING
ASAS , TIMUR TENGAH , EROPAH DAN BROADWAY


YURAN /FEE 
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM300

Topic :

Mixing the dough , kneading , rising , dividing , 
shaping the dough , glazing and baking .

Student will learn how to bake :

Rotiboy Mexican Bun
Cheese Bun
Pizza
Hotdog Bun & Cones Bread
* special bread of the day - 
Garlic Herb Bread For Meatball ala SUBWAY Gourmet Sandwich
-Cooking a meatball marinara

















9 ) KELAS CAKOI & BABY CAKOI
( BAZAAR / BAZAAR RAMADHAN / PASAR MALAM / FESTIVAL / FOODTRUCK DAN SEBAGAINYA )


YURAN /FEE 
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM350

Intipati :

Cara Penyediaan Doh Sehari ( 24 Jam )

Cara Penyediaan Doh 2 Jam

Kos Dan Cadangan Harga Jualan






10) Kelas Masakan Churros @ Spanish Doughnut 
With Dipping Dark Chocolate Sauce & Butterscotch Sauce

YURAN /FEE 
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM350


Asas Penyediaan Churros Batter 

Teknik & Tips Penjagaan Churros

Teknik menggunakan Piping & Teknik Menggoreng Dengan Betul 

Cara Menyediakan Dark Choclate Sauce 

Cara Menyediakan Butterscotch Sauce

Kos Dan Cadanagn Harga Jualan













                 



Bersama Kartunis PETAI & isteri

11)"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "

 NASI HAINAN , NASI AYAM BBQ DAN NASI 



AYAM KLASIK


YURAN /FEE 
RM990 ( Normal )
Promosi : RM890 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM690


Intipati 

Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam 
Hainan , BBQ Dan Klasik

Sup Original Hainan

Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis

Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar

Kos Dan Cadangan Harga Jualan






  Breaded Chicken Chop 


 Fried Chicken Chop 



 Grilled Chicken Chop 

+ Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce


12 )"KELAS western food 

 CHICKEN CHOP 3 IN 1 "

YURAN /FEE 
RM950 ( Normal )
Promosi : RM850 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM600


3 IN 1 - 3 jenis CHICKEN CHOP akan diajar secara
 profesional dan santai , bagi memudahkan pelajar 
memahami dan seterusnya dapat aplikasikan ilmu 
yang diajar secara maksimum .

Intipati :

1.Cara Penggunaan Ayam Untuk Chicken Chop

2.Perbezaan Saiz Potongan Chicken Chop , pemilihan dan pembelian

3.Penyediaan Tepung Istimewa Untuk Fried Chicken Chop & Breaded Chicken Chop

4.Penyediaan herba dan marinated untuk Grill Chicken Chop & Base Water Marinated For Chicken Chop Profesional Secret Recepi.

5.Cara Menggoreng dan grill yang betul 

6.Penyediaan Sos Black Pepper dan Mushroom Sauce


7.Cara Platting - Restauran , Foodtruck , lunch boxes & Gerai @ Food Court








13 ) KELAS @ WORKSHOP MASAKAN ala SHELLOUT 

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700



Intipati

Asas Pilihan & Penggunaan Seafood @ Makanan Laut

20 Sos Rencah khas SHELLOUT marvellous Dikongsikan ! Yg pasti Menyelerakan & Menggiurkan Sesiapa Sahaja

Adab & Cara Penyediaan SHELLOUT 

Extra Dressing & Salad SHELLOUT 






14 ) Kelas Nasi Lemak + Ibu Sambal + Sambal Tumis Ikan Bilis + Ayam Goreng Berempah+ Sambal Kerang& Rendang Kerang

YURAN /FEE 
RM750 ( Normal )
Promosi : RM650 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM450

Intipati

Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus

Penyediaan Ibu Sambal

Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis

Penyediaan Ayam Goreng Berempah

Penyediaan Sambal Kerang 

Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam







 15 ) KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY FROZEN 

YURAN /FEE ( OGOS 2017 )
RM850 ( Normal )
Promosi : RM750 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM650


Intipati

-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap 
untuk Ayam & Daging

Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan 
nasi impit

Perapan yang betul

Cara Mencucuk satay

Cara Membakar satay dengan betul & Wangi

Kos Dan Cadangan Harga Jualan

Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu



  





Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )

* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719



 







16 ) Kelas Nasi Ayam Penyet

YURAN /FEE 
RM990 ( Normal )
Promosi : RM890 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM690




Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet

Sup Original Autentik

Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul 

Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup

Kos Dan Cadangan Harga Jualan

     




   






17 ) KELAS MASAKAN KOREA 

YURAN /FEE 
RM2300 ( Normal )
Promosi  : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000

PILIHAN 1 

Legasi Kimchee @ kimchi


Intipati

1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

PILIHAN 2

Legasi Gimbap @ Kimbap


Intipati

1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran

PILIHAN 3

Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu


Intipati

1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu

PILIHAN 4

Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi  Dan Salad Korea


Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Salad Korea Bulgogi & Korea Chicken

PILIHAN 5

Legasi Bibimbap



Intipati

1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.



Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan





17 ) KELAS MASAKAN "street food" BELANDA 

YURAN /FEE 
RM2300 ( Normal )
Promosi : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700



*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000

Pilihan 1  " BITTERBALLEN "

Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )




Salah satu makanan popular di Belanda, 
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


Pilihan 2 " KIBBELING " 

 Kibbeling with Dutch Tartar Sauce




Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya 
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan 
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika. 

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pilihan 3 " POFFERTJES " 




Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pilihan 4  " VLAMMETJES " 





Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.

Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.






Karier chef obie bermula di Belanda - Holland



19 )KELAS ANEKA PASTRY DAN KEK 

YURAN /FEE 
RM690 ( Normal )
Promosi  : RM590 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM490


*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM590




Pilihan 1

Kelas Fruit Cheese Tart 


-Cara Membuat Tat Doh Rangup
-Cara Buat Filling Cheese Tart Gebu
-Pengenalan Kepada Pate' Dough 
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze 
-Penggunaan Snow Powder
-Nota Standardize Recepi Hotel 







Pilihan 2

Kelas Fruit Tartlette & fruit val -o-oven  

-Cara Membuat Sugar Dough Rangup
-Cara Buat Filling Pastry Cream Original
-Pengenalan Kepada  Sugar Dough & Puff Pastry
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze 
-Penggunaan Snow Powder & penyimpanan Pastry Cream



Pilihan 3

Great British Evening Tea- Blueberry Scone & Classic 

Lemanode Scone


-Cara Membuat Asas Dough Scone 
-Teknik Menguli Dough Scone
-Cara Membakar scone & penyediaan cream & sour cream serta fruit jam.




Pilihan 4

Kelas Rich Chocolate Cake & Missisippi Mud Pie


-Cara Penyediaan Bahan Yang Sesuai Untuk Rich Chocolate cake
-Teknik Meringue dalam adunan kek
-Cara membuat Glaze/ Chocolate Ganache
-Rahsia Mud Pie Amerika




Pilihan 5

famous Amos Cookies & Watermelon Cookies


-Cara Membuat Dough Cookies Rangup 
-Penggunaan Bahan - bahan penting dalam pembikinan famous amos cookies & watermelon cookies
-Penyimpanan dalam jar yang unik
-Penggunaan warna yang sesuai untuk dough cookies
-Cara Pembakaran cookies 





Pilihan 6


Mango Lamonade Mousse Cheesecake & Strawberry Millie 

Cheesecake

-Cara membuat cheesecake yang betul
-Cara Membuat Mousse
-Cara Penggunaan Gelatine Halal yang betul
-Caramembuat Glaze dari Compot 
& banyak lagi... 





Pilihan 7

Doubble Chocolate Cupcake with Orange Mango 

Buttercream Frosting ,Vanilla Poppy lemon Cupcake With 

Cream Cheese Buttercream + Assorted Buttercream 



-Cara membuat cupcake dengan  betul dan mudah
-Cara Membuat Buttercream cheese
-Cara Penggunaan Piping Bag dan nozel
-Cara membuat topping frosting
& banyak lagi... 






19 ) KELAS DEKORASI KEK FONDANT 

TEMA BABY 

BOY/GIRL UNTUK BULAN JULAI 2017 

YURAN /FEE 
RM890 ( Normal )
Promosi : RM790 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM590

Intipati

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )

Teknik Asas membentuk figurine 3D

Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste

Teknik Cutter & Scrapper

Scratch

Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant 

Membuat figurine baby boy & girl

Membuat figurine Teddy Bear

Membuat Figurine Toys

Membuat Carpet

Membuat lekukan Corak

Membuat dan Melukis Mata Baby

Teknik Brush Powder pada figurine 
    
Tips penggunaan & Penyimpanan.




PILIHAN-PILIHAN LAIN KELAS 

MASAKAN 

POPULAR CHEF OBIE 2017


Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450


-Kambing Masak Kuzi atau Kari Kambing 


-Ayam Masak Buryani atau Ayam Masak Merah



-Pajeri Nanas Pengantin atau Acar Jelaataah Mentah Pengantin

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450




-Rendang Tok ( daging ) atau Sup Daging Utara



-Ayam Masak Tomato atau Ayam Masak Kalio 



-Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah

Kelas Aneka Lauk Pauk 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450



Ketam Masak Kam Heong atau Ketam Masak Telur Asin



-Kerabu Taugeh dan Kerang atau Sayur Kailan Ikan Masin



-Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style

Kelas Aneka Lauk Pauk 4 ( Bussines / Surirumah ) RM450



-Ikan Kembung Masak 3 Rasa atau Ikan Kembung Masak Masam Manis


-Udang Goreng Tepung atau Udang Masak Sambal Petai


-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style 

Kelas Aneka Lauk Pauk 5 ( Bussines / Persendirian ) RM450



- Asam Pedas Ikan Pari Johor atau Asam Pedas Tetel Melaka




-Ikan Masin Masak Lemak Cili Api Nanas atau Pucuk Ubi Masak lemak Tempoyak



-Sup Tulang Merah Singapura atau Sup Tulang Mamak

Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar

Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara

Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments

Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM550

Laksa Sarawak with Condiments

***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM550


Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM550



Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Kuih Chakoi ( Bussines / Suri rumah ) RM450

Kelas Mee Bandung Muar & Asam Pedas Muar ( Bussines ) RM550

Kelas Nasi Ayam Penyet ( Bussines / Surirumah) RM550

Kelas Aneka Tom Yam ( Bussines / Surirumah ) RM450


Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM450

Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM550

-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek

Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM550

Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM750

Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant ( Bussines / Surirumah ) -Birthday Theme RM550



Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Coklat - Coklat 3D ( Bussines / Surirumah ) RM750






Tenaga Pengajar :

Chef Obie




Gambar : takwim 2017 kementerian Pendidikan Malaysia 



"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."

PILIHAN UNTUK ANDA YANG TIDAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI KURSUS YANG DIANJURKAN PIHAK CHEF OBIE- 

BOLEH DAPATKAN FILE KIT + CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN

SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI DIBAWAH INI :

ANDA BOSS KEPADA PERNIAGAAN 

BERASASKAN MAKANAN

Sunday, September 24, 2017

Minyak Kelapa Dara Atau Virgin Coconut Oil VCO

Dibawah ini chef obie kongsikan info Mengenai VCO

MINYAK KELAPA DARA atau VIRGIN COCONUT OIL VCO

chef obie menggunakan minyak kelapa dara dalam setiap masakan, pilihan chef obie ialah medetop coconut cooking oil yang mudah didapati farmasi-farmasi terdekat anda .


Minyak Kelapa Dara adalah minyak yang dihasilkan dari buah kelapa ‘organik’ yang segar, (bukan dari kopra) dengan kaedah yang tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia, suhu yang tinggi, tidak terhidrogen walaupun sebahagian, tidak juga menggunakan sebarang bahan pencair (‘solvent’) untuk mendapatkan hasil yang tinggi.


Diantara ciri-ciri lain Minyak Kelapa Dara ialah, ia mengandungi lauric acid yang tinggi, sekitar 50-57 % , dan capric acid sekitar 6-7 %. Tidak mengandungi trans fatty acid kerana ia tidak melalui proses penghidrogenan walaupun sebahagian, dan masih mengekalkan kandungan anti oksida asliTidak  melalui proses nyah bau dan nyah warna, dan masih mengekalkan bau aroma dan warna yang asli.


Oleh kerana penghasilannya sebagaimana perlakuan di atas, ia mempunyai jangka hayat yang lama (sekurang-kurangnya 2 tahun) berbanding   jangka  hayat minyak biasa yang cuma menjangkau maksimanya 1 tahun.
Sementara bagi minyak kelapa biasa, semua perlakuan di atas dilakukan untuk menghasilkannya.


Minyak kelapa dara yang telah terbukti mempunyai ciri-ciri yang baik untuk tubuh badan manusia


Sementara ciri-ciri khusus Minyak Kelapa Dara selain dari ciri-ciri di atas ialah , ia dihasilkan dari buah kelapa asli yang tidak diubahsuai secara genetik, diproses tidak melebihi dari 24 jam selepas dipetik, buah kelapa dipetik dari kebun yang tidak menggunakan bahan baja sebatian, dan tidak juga menggunakan sebarang bahan racun serangga.

Secara saintifiknya Minyak Kelapa Dara terdiri dari sekitar 50 % lauric acid dan 6-7 % capric acid.
Kedua-duanya adalah tergolong dalam kategori ‘medium chain fatty acid’ yang mempunyai fungsi kebaikan tambahan untuk membentuk  monolaurin dan monocaprin di dalam tubuh manusia atau haiwan. Monolaurin dan monocaprin adalah monoglycerides yang bersifat   antiviral,   antibakterial
dan antiprotozoal yang digunakan oleh tubuh badan manusia atau haiwan untuk memusnahkan ‘lipid coated’ virus seperti HIV, Herpes, cytomegalovirus,       influenza,


Beberapa   bakteria      pathogen
termasuk listeria monocytogenes dan heliobacter pylori, serta protozoa seperti giardia lamblia. Hasil beberapa kajian juga menunjukkan bahawa  bahawa kedua-duanya juga menunjukkan kesan antimikrobial yang baik. Terbaru telah ditemui akan keupayaan monolaurin membunuh ‘lipid coated DNA dan RNA viruses’ termasuk HIV dan herpes, juga lain-lain mikroorganisma termasuk gram positif bacteria.



Dalam masakan berlemak juga sesuai menggunakan minyak kelapa dara ini selain menyihatkan ia juga menyedapkan dan menjadikan masakan tahan lama dan lambat basi- chef obie


Di dalam ‘An Ilsi North America Special Conference’ telah di takrifkan bahawa fatty acid yang terdapat di dalam Minyak Kelapa Dara sebagai ‘Functional Food’ yang membawa maksud bahawa ia adalah makanan yang membekalkan komponen untuk kesihatan mengatasi komponen untuk tenaga. Secara mudah dalam makanan terdapat  beberapa komponen yang bila diambil (dimakan/diminum) oleh manusia ia boleh digunakan oleh tubuh samada untuk membina tenaga, membina sistem daya tahan tubuh atau untuk kesihatan, membina sel-sel tubuh, serta beberapa fungsi minor yang lain. Bagi makanan yang  dikelaskan sebagai  ‘functional food’, jumlah bahagian  atau jumlah komponennya yang  boleh digunakan oleh tubuh untuk kesihatan mengatasi atau lebih banyak daripada jumlah komponen untuk tenaga dan lainnya.



Kerana banyak kelebihan dan keistimewaan yang ada dalam produk minyak kelapa dara menyebabkan chef obie menjadikan minyak kelapa MEDETOP sebagai pilihan dalam setiap program Bengkel Masakan mahupun Baking ! 
Paling terbaru chef obie akan menggunakan Minyak kelapa MEDETOP ini dalam BENGKEL MASAKAN UNTUK PERNIAGAAN - MASAKAN PANAS SIZZLING & CLAYPOT BERSAMA CHEF OBIE DI IYC PUSAT BELIA ANTARABANGSA , CHERAS KUALA LUMPUR . PADA 30 .9. 2017 HARI SABTU INI !

Masih belum terlambat untuk anda join sekali,penyertaan terbuka..jom jangan ketinggalan yang menarik kali ini peserta bukan sahaja dari tempatan malah ada datangnya dari negara matahari terbit iaitu Jepun dan juga Negara Syria..pasti seronok ni..enjoy !


















Jom Join Bengkel & Kelas Masakan / Baking Chef Obie
klik Mmmmmmmmaaazing!

#medetop #medetopcookingoil #medetopmalaysia #mmmmmazing #chefobie #bengkelmasakan #minyakkelapa #vco

Saturday, September 23, 2017

RESEPI DAGING SALAI UDANG MENTEGA MEDETOP

RESEPI DAGING SALAI UDANG MENTEGA MEDETOP



Terima kasih sudi menjengah ke blog kesayangan chef obie ini...
korang yang tercari-cari resepi fushion yang simple dan sedap untuk dinikmati tanpa
membelakangkan menu yang sihat dan cara masak yang sihat..bolehlah mencuba resepi dibawah ini !
Cubalah menggunakan Minyak Kelapa Dara atau VCO Virgin Coconut Oil jenama MEDETOP! 
Boleh didapati di Farmasi-farmasi berdekatan Anda !

Resepinye..






Bahan 


500gm Daging Salai
300gm Udang Sederhana
2 sdb Minyak Kelapa Dara
2 sdb Mentega
4@5 ulas bawang putih cincang
2 tangkai Daun Kari
5 tangkai Cili Padi & Cili api dimayang kasar
1 sdt lada hitam diketuk
1/2 cawan Susu Cair
1/2 cawan Air
gula dan garam sebagai perasa

Cara Penyediaan : 






1.Panaskan minyak kelapa & mentega , tumiskan bawang putih , daun kari dan udang. guna api tinggi sebentar.






2.Masukkan air & susu cair serta daging salai.Bira mereneh, masukkan cili padi & api ,lada hitam serta gula dan garam.Biar seketika. Dan Siap utk dihidang bersama nasi putih..enak dimakan panas-panas 😄😄😄

Abang jamil kata..nak makan lepas solat jumaat...okayla..jawapnye..kite akan panaskan balik lah..Dagai Salai Udang Mentega ni...muaaaaah ..




#dagingsalai #dagingsalaiudangmentega #mentega #medetop #minyakkelapa #minyakkelapamedetop #bengkelmasakan #kelasmmasakanbizz

whatsapp : 0172260719
chefgunawanmalaysia.blogspot.com



RESEPI NASI LEMAK SALMON MEDETOP

TAJUK : NASI LEMAK SALMON MEDETOP

Salam & Selamat berhujung minggu kepada anda semua , terima kasih kerana melayari blog chef obie pagi-pagi ni yang tercari-cari resepi nasi lemak yang mudah , sedap dan dengan cara memasak yang sihat untuk keperluan tubuh badan selain  untuk kelihatan cantik luar dan dalam.Korang memang tak silap langkah jika korang dalam proses perubahan dalam diet pemakanan.Baik tua muda perlukan penjagaan kessihatan tubuh badan dari awal .Mulakanlah sekarang ! 

Chef obie akan kongsikan RESEPI NASI LEMAK SALMON MEDETOP yang mudah , sedap , sihat cantik luar dan dalam ! langkah demi langkah bergambar okay...

Mengapa chef boleh kata dengan menggunakan resepi ini boleh cantikkan luar dan dalam ? Smemstinya dengan penggunaan bahan utama dalam resepi ini MINYAK KELAPA MEDETOP adalah minyak kelapa dara atau lebih dikenali dengan VCO atau Virgin Coconut Oil."

Baiklah chef obie kongsikan info VCO selepas perkongsian RESEPI NASI LEMAK SALMON MEDETOP ini..Selamat Mencuba



Nasi Lemak Salmon Medetop
( 10 orang )

Bahan untuk Nasi 


1 kg Beras ( dicuci bersih )
1 btg Leek / 3 helai daun pandan
1 cawan @ 240ml Sus Rendah lemak 
1/2 cawan Minyak kelapa Medetop
Air secukupnya 
1 sdm garam himalaya @ bukit
1 sdm gula perang

Cara Penyediaan : 






1.Satukan ke semua bahan diatas dlm periuk nasi.



2.Tanak nasi seperti biasa.


Bahan Untuk Sambal Bilis Medetop

150 gm Ikan Bilis 
1/2 cawan Minyak Masak Kelapa Medetop
1 cawan Cili kering kisar ( direbus , buanv biji & cuci bersih )
3 biji bawang besar kisar
3 biji bawang shallot ( kecil ) kisar
1/2 inci halia tua  kisar 
1 ulas bawang putih kisar
1/2 cawan Air Asam Jawa
3 sdm Gula Perang
3 sdm Gula Pasir
1/2 sdm Garam Himalaya @ Bukit
Air secukupnya

Cara Penyediaan 






1.Panaskan minyak kelapa medetop , tumiskan ikan bilis dahulu biar garing seketika masukkan semua bahan kisar, kacau sehingga naik minyak & pastikan menggunakan api yg sederhana.






2.Masukkan air asam jawa , dan air sekiranya perlu.Kemudian perasakn dgn gula perang, gula dan garam himalaya utk maksima rasa sedap dan sihat ! Biar mereneh seketika. Dan siap untuk dihidang bersama nasi lemak medetop.





Bahan Untuk Salmon Grill Medetop


Potongan Ikan Salmon secukupnya
2 sdm Minyak kelapa medetop
1/2 sdm serbuk lada sulah
1/3 sdm lada hitam ketuk
1 sdt garam himalaya @ bukit

Cara Penyediaan





1.Perapkan sebentar 2@3 mnt semua bahan pada ikan salmon.




2.Panaskan pan, panggang ikan salmon dimulai dengan bahagian kulit.guna api panas.


3.Bolak balik kan sisi ikan. Masak dlm masa 3 minit shj.




mmmm....lazatkan..tengok aje dah menyelerakan...korang cuba resepi ini sebagai resepi nasi lemak korang yang sihat !

Dibawah ini chef obie kongsikan info Mengenai VCO


MINYAK KELAPA DARA atau VIRGIN COCONUT OIL VCO

Minyak Kelapa Dara adalah minyak yang dihasilkan dari buah kelapa ‘organik’ yang segar, (bukan dari kopra) dengan kaedah yang tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia, suhu yang tinggi, tidak terhidrogen walaupun sebahagian, tidak juga menggunakansebarang bahan pencair (‘solvent’) untuk mendapatkan hasil yang tinggi. Diantara ciri-ciri lain Minyak Kelapa Dara ialah, ia mengandungi lauric acid yang tinggi, sekitar 50-57 % , dan capric acid sekitar 6-7 %. Tidak mengandungi trans fatty acid kerana ia tidak melalui proses penghidrogenan walaupun sebahagian, dan masih mengekalkan kandungan anti oksida asliTidak  melalui proses nyah bau dan nyah warna, dan masih mengekalkan bau aroma dan warna yang asli.

Oleh kerana penghasilannya sebagaimana perlakuan di atas, ia mempunyai jangka hayat yang lama (sekurang-kurangnya 2 tahun) berbanding   jangka       hayat minyak biasa yang cuma menjangkau maksimanya 1 tahun.
Sementara bagi minyak kelapa biasa, semua perlakuan di atas dilakukan untuk menghasilkannya.

Sementara ciri-ciri khusus Minyak Kelapa Dara selain dari ciri-ciri di atas ialah , ia dihasilkan dari buah kelapa asli yang tidak diubahsuai secara genetik, diproses tidak melebihi dari 24 jam selepas dipetik, buah kelapa dipetik dari kebun yang tidak menggunakan bahan baja sebatian, dan tidak juga menggunakan sebarang bahan racun serangga.

Secara saintifiknya Minyak Kelapa Dara terdiri dari sekitar 50 % lauric acid dan 6-7 % capric acid. Kedua-duanya adalah tergolong dalam kategori ‘medium chain fatty acid’ yang mempunyai fungsi kebaikan tambahan untuk membentuk  monolaurin dan monocaprin di dalam tubuh manusia atau haiwan. Monolaurin dan monocaprin adalah monoglycerides yang bersifat   antiviral,   antibakterial
dan antiprotozoal yang digunakan oleh tubuh badan manusia atau haiwan untuk memusnahkan ‘lipid coated’ virus seperti HIV, Herpes, cytomegalovirus,       influenza,

Beberapa   bakteria      pathogen
termasuk listeria monocytogenes dan heliobacter pylori, serta protozoa seperti giardia lamblia. Hasil beberapa kajian juga menunjukkan bahawa  bahawa kedua-duanya juga menunjukkan kesan antimikrobial yang baik. Terbaru telah ditemui akan keupayaan monolaurin membunuh ‘lipid coated DNA dan RNA viruses’ termasuk HIV dan herpes, juga lain-lain mikroorganisma termasuk gram positif bacteria.

Di dalam ‘An Ilsi North America Special Conference’ telah di takrifkan bahawa fatty acid yang terdapat di dalam Minyak Kelapa Dara sebagai ‘Functional Food’ yang membawa maksud bahawa ia adalah makanan yang membekalkan komponen untuk kesihatan mengatasi komponen untuk tenaga. Secara mudah dalam makanan terdapat  beberapa komponen yang bila diambil (dimakan/diminum) oleh manusia ia boleh digunakan oleh tubuh samada untuk membina tenaga, membina sistem daya tahan tubuh atau untuk kesihatan, membina sel-sel tubuh, serta beberapa fungsi minor yang lain. Bagi makanan yang  dikelaskan sebagai  ‘functional food’, jumlah bahagian  atau jumlah komponennya yang  boleh digunakan oleh tubuh untuk kesihatan mengatasi atau lebih banyak daripada jumlah komponen untuk tenaga dan lainnya.


Jom Join Bengkel & Kelas Masakan / Baking Chef Obie


#medetop #medetopcookingoil #medetopmalaysia #mmmmmazing #chefobie #bengkelmasakan #minyakkelapa #vco



Saturday, September 2, 2017

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN SIZZLING DI PUSAT BELIA ANTARABANGSA , CHERAS KL


BENGKEL @ KURSUS  BULAN SEPTEMBER 2017 



Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .


Kini pihak chef obie dan team , mengadakan BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN
POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE bagi memenuhi permintaan semasa !


Selamat Maju Jaya,



BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE

LOKASI : I.Y.C Pusat Belia Antarabangsa , Cheras , Kuala Lumpur

YURAN @ FEE :

1. FEE NORMAL RM599
2. FEE PESARA / IBU TUNGGAL / PENJAGA OKU RM499

TARIKH : 30 . 09 . 2017
HARI      : Sabtu
MASA    : 9 pagi hingga 5 petang
HUBUNGI  : 016 9166010 Miss Nesa
Untuk Booking Tempat Anda Dalam Bengkel Ini
( Makan Tengah Hari Disediakan )
Demo & Semi Hand Ons - bergroup



BENGKEL INI ANDA AKAN BELAJAR : 

MASAKAN PANAS SIZZLING






Intipati

Penyediaan Sos Sizzling Power Yang Standard

Penyediaan Sos Lada Hitam Sizzling Yang Standard

Penyediaan Sos Kari Jepun Yang Standard

Penyediaan Ayam / Daging / Kambing / Salmon / Udang / Ketam

Yee Mee / Pan Mee / Nasi Putih Mewangi

Penyediaan Side Salad Yang Menarik Untuk Sizzling 3 "S"

Bavarages Istimewa




Keistimewaan Peserta Bengkel

1.Turut Sama demo dan semi hand ons bergroup

2.Menerima Door gift daripada penaja

3.Nota Bengkel

4.Sijil

5.Peserta juga diberi peluang dalam memasarkan perniagaan mereka dalam website milik penganjur selama 4 bulan berturut-turut tanpa sebarang bayaran.

6.Dan.... Bengkel Enjoy !







HUBUNGI : 016 9166010 Miss Nesa ( whatsapp / call )

#workshop #bengkelmasakan #kelassizzling #sizzling #sizzlingplate #sizzlingplatter #medatop #rootbypchaie









Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...