Jom Follow FB : chefobie untold
KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.
21 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.
Chicken Chop 3 jenis
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Lamb Rack Primium
Lamb Rack Primium
Beefsteak
Fish And Chips
Batter Fish Fritters
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Garlic Butter Spread
Buat Tepung CRISPY
Crispy Batter FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio
Spaghetti Carbonara
Wild Mushroom Soup
Antara Testimoni pelajar :
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
RETAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung & Bukit Sentosa
Intipati
-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )
- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo
-Cadangan Harga
-Standard Resepi
Testimoni pelajar :
Penyediaan rapi.. dari central kitchen,aroma menangkap hidung & merebak ke saraf dan terus ke kepala..😜
Belum..diBuka..dah ade yg Menunggu giliran order Nasi Kukusnye....
Thanks ke atas layanan dari Dapur Aisyah di wisma central KL.
#kelasmasakanperniagaan
#kelasnasikukus
#kelasnasiayam3in1
#kelaswesternfood #kelasnasiayampenyet#mgjconsultancy #chefobie
Bandar Bukit Beruntung & Bukit Sentosa
KELAS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )
- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo
-Cadangan Harga
-Standard Resepi
Testimoni pelajar :
NASI KUKUS AYAM BEREMPAH DAPUR AISYAH di #wismacentral ...
Penyediaan rapi.. dari central kitchen,aroma menangkap hidung & merebak ke saraf dan terus ke kepala..😜
Belum..diBuka..dah ade yg Menunggu giliran order Nasi Kukusnye....
Thanks ke atas layanan dari Dapur Aisyah di wisma central KL.
***Sambutan luar biasa ke atas Menu NASI KUKUS AYAM BEREMPAH DAPUR AISYAH
Inspirasi untuk terus kekalkan keaslian penyediaan hidangan ini !
Kepada Anda yang berada di Area KLCC , Aveneu K , Jalan Ampang , boleh singgah di Wisma Central untuk menikmati menu Berhantu " NASI KUKUS AYAM BEREMPAH "
Turut menjadi pilihan pelajar kelas masakan malam chef obie !
#kelasmasakanperniagaan
#kelasnasikukus
#kelasnasiayam3in1
#kelaswesternfood #kelasnasiayampenyet#mgjconsultancy #chefobie
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato
Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang
Daging Masak Hitam Manis atau
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging
Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau
Kambing Vindaloo
Dalcha Sayur Mahameru
Pajeri Nanas atau
Pajeri Terung atau
Pajeri Mentimun
Jelataah Mentah
Intipati :
1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.
KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM1200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM600
INTIPATI
Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan
Antara Testimoni Pelajar :
KELAS MEE REBUS JOJOR + GEAR BOX DAN MEE BANDUNG MUAR
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3.Mee Bandung Muar
INTIPATI
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Paste Mee Rebus Dan Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
KELAS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED
KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO POPULAR
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan
"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "
NASI AYAM DARA HAINAN , NASI AYAM DARA
BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK
BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Bersama Kartunis PETAI & isteri
Intipati
Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam
Hainan , BBQ Dan Klasik
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Kelas Nasi Ayam Penyet
KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO POPULAR
YURAN /FEE : RM1000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500
1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original
2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original
Intipati kelas:
1.Belajar membuat Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
5.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
MEE KARI DAN AIR LONGAN ALA AH CHENG
Intipati
Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS AYAM GUNTING CRISPY ala uncle bob + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Intipati :
Membuat TEPUNG CRISPY
Penyediaan Asas- Miss En Place AYAM GUNTING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Kos & Cadangan Harga Jualan
KELAS NASI LEMAK SOTONG KING + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY
Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Sotong King Gunting
Kos & Cadangan Harga Jualan
Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck
KELAS HOKKAIDO CHEESE TART
YURAN /FEE : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1000
Intipati :
Asas Membuat & Penyediaan Doh Hokkaido Cheese Tart ( Plain )
Asas Membuat & Penyediaan Doh Coklat Hokkaido Cheese Tart
Asas Membuat Filling Hokkaido Cheese Tart Plain & Coklat
Cara Penyimpanan Doh & Filling
Cara & Teknik Pembakaran
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS MEROTI @ BREAD MAKING
ASAS , TIMUR TENGAH , EROPAH DAN BROADWAY
YURAN /FEE : RM1000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500
Topic :
Mixing the dough , kneading , rising , dividing ,
shaping the dough , glazing and baking .
Student will learn how to bake :
Rotiboy Mexican Bun
Cheese Bun
Pizza
Hotdog Bun & Cones Bread
* special bread of the day -
Garlic Herb Bread For Meatball ala SUBWAY Gourmet Sandwich
-Cooking a meatball marinara
KELAS CAKOI & BABY CAKOI
( BAZAAR / BAZAAR RAMADHAN / PASAR MALAM / FESTIVAL / FOODTRUCK DAN SEBAGAINYA )
Intipati :
Cara Penyediaan Doh Sehari ( 24 Jam )
Cara Penyediaan Doh 2 Jam
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Kelas Masakan Churros @ Spanish Doughnut
With Dipping Dark Chocolate Sauce & Butterscotch Sauce
Intipati :
Asas Penyediaan Churros Batter
Asas Penyediaan Churros Batter
Teknik & Tips Penjagaan Churros
Teknik menggunakan Piping & Teknik Menggoreng Dengan Betul
Cara Menyediakan Dark Choclate Sauce
Cara Menyediakan Butterscotch Sauce
Kos Dan Cadanagn Harga Jualan
KELAS MASAKAN CINA - SIZZLING DAN CLAYPOT
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Sizzling & Claypot
Mee / Rice.
Sos Original
Sos Blackpepper
Chinese Curry
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place-
Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
KELAS MASAKAN CINA - RICE , NOODLE & 4 DISHES
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
KELAS @ WORKSHOP MASAKAN ala SHELLOUT
Intipati
Asas Pilihan & Penggunaan Seafood @ Makanan Laut
20 Sos Rencah khas SHELLOUT marvellous Dikongsikan ! Yg pasti Menyelerakan & Menggiurkan Sesiapa Sahaja
Adab & Cara Penyediaan SHELLOUT
Extra Dressing & Salad SHELLOUT
Kelas Nasi Lemak Kukus + Ibu Sambal + Sambal Tumis Ikan Bilis + Ayam Goreng Berempah+ Sambal Kerang & Rendang Kerang
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Intipati
Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam
KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY FROZEN
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
ntipati
-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )
* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719
Kelas Kuih Talam 1 & 2
YURAN /FEE : RM1000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500
PILIHAN 1
1.Seri Muka Klasik
1.Seri Muka Klasik
2.Kole Kacang
3.Kuih Lapis Merah Putih
atau
atau
PILIHAN 2
1.Bingka Ubi
2.Kuih Bakar Pandan @ Bahulu Kemboja
3.Talam Keladi
INTIPATI
1.Penggunaan Loyang yg sesuia.
2.Sukatan yang tepat
3.Cara potongan untuk jualan dan penggunaan peralatan yang sesuai
4.Harga recommended
KELAS MASAKAN ITALI (PASTA)
YURAN /FEE : RM2300
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce
Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce
Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce
Sphagetti Aglio Alio
Sphagetti Bolognese with Meatball
Sphagetti smoked salmon with Bassil Cream sauce
FREE
Belajar membuat BEEF & CHICKEN LASAGNA
Intipati Modul-
1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.
4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta
5.Teknik Pantas memasak pasta
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta
7.Cara hidang & garnishing untuk pasta
8.Kosting penyediaan hidangan barat
*cara membuat standard resepi untuk bizz
YURAN /FEE : RM2300
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
***Fee Untuk Setiap Jenis Pilihan 1, 2 , 3 , 4 & 5
PILIHAN 1
Legasi Kimchee @ kimchi
Intipati
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
PILIHAN 2
Legasi Gimbap @ Kimbap
Intipati
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
PILIHAN 3
Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu
Intipati
1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu
PILIHAN 4
Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Soy Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi Dan Korea Fries
Intipati
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed
PILIHAN 5
Legasi Bibimbap
Intipati
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.
Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan
KELAS MASAKAN "street food" BELANDA
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000
Pilihan 1 " BITTERBALLEN "
Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )
Salah satu makanan popular di Belanda,
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 2 " KIBBELING "
Kibbeling with Dutch Tartar Sauce
Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika.
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 3 " POFFERTJES "
Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 4 " VLAMMETJES "
Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.
Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
Karier chef obie bermula di Belanda - Holland
ANEKA LAUK PAUK & BAKING
Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1
Fee / Yuran RM800
Fee / Yuran RM800
-Pajeri Nanas Pengantin atau Acar Jelaataah Mentah Pengantin
-Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah
-Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style
-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style
-Ikan Masin Masak Lemak Cili Api Nanas atau Pucuk Ubi Masak lemak Tempoyak
-Aneka kerabu 4 jenis
Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM1700
Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar
Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM1700
Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara
Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM1700
Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments
Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM1700
Laksa Sarawak with Condiments
***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM2000
Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM2000
Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM2000
Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM1700
Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM2000
-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek
Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM1700
Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM1700
Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM1700
Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM1700
Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM2000
Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM1700
KELAS DEKORASI KEK FONDANT
TEMA BABY
BOY/GIRL
YURAN /FEE : RM2300
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch
Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant
Membuat figurine baby boy & girl
Membuat figurine Teddy Bear
Membuat Figurine Toys
Membuat Carpet
Membuat lekukan Corak
Membuat dan Melukis Mata Baby
Teknik Brush Powder pada figurine
Tips penggunaan & Penyimpanan.
Tenaga Pengajar :
Chef Obie
"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
INFO PENGINAPAN BERDEKATAN BAGI PELAJAR DARI LUAR KL :
Hotel D'Olive
Alamat: A-7-G & A-8-G Merdeka Place, Jalan Merdeka, 68000 Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan SEPTEMBER & OKTOBER 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Hubungi : 60172260719 chef obie
Perhatian :
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
***PILIHAN UNTUK ANDA YANG TIDAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI KURSUS YANG DIANJURKAN PIHAK CHEF OBIE-
BOLEH DAPATKAN FILE KIT + CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN
SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI DIBAWAH INI :
BERASASKAN MAKANAN
CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL
Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.
Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.
Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .
Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan , NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.
Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .
Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi
Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia
email : gunawan.jamil@gmail.com
PLEASE FOLLOW
IG : chef_obie_official
FB : Chefobie Untold
Page FB : smallplate by chef obie
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )
No comments:
Post a Comment