Wednesday, July 30, 2025

Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

  Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 )

Bahan A

8 kuning telur (gred A)
270 ml air
170 ml minyak jagung / Minyak Masak / Minyak Sayuran
1 camca teh garam halus
200 g gula halus
270 g tepung gandum -
30 g serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
2 camca teh baking powder
Bahan B

4 putih telur (gred A)
90 g gula halus
Secubit cream of tartar

Cara Penyediaan :

1.Panaskan oven pada suhu 175C- 180C.
2.Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak.
3.Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut.
4.Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
5.Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
6.Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
7.Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin jangan lupa sediakan 2 tin chiffon- resepi ini untuk dua tin )
dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak.
8. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin..
siap untuk dihidang.
Kesayangan Semua boleh follow Chefobie Untold Bazaar Chef Obie atau join Kelas Masakan Baking Dan Komersial Chef Obie http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/.../kelas
...
Sharing is caring ❤️

MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025

Anda mencari sifu untuk belajar menu-menu Aneka Kek , Pastri , Bakeri Dan Konfeksi ? Sifu anda akan terus ke lokasi anda ! tanpa sebarang caj tambahan seperti caj pengangkutan mahupun penginapan !


Aneka Kek , Pastri , Bakeri & Konfeksi

Yuran RM3000
Yuran RM2600 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1.Set Austria Strudel ( Expert ) 2 Type
2.Set Roti Benggali / Hainan & Kacang Pool
3.Set Baguette Vietnam Banh Mi Ayam & Daging
4.Set Aneka Grissini & Lavosh
5.Set Austria Linzer & Chocolate Pear Tart ( Expert ) ex menu for KLM & Lauda Air
6.Set Bavarian Pistachio Cake ( Whole & Petit 4 )
7.Set Mascarpone Cake ( Whole & Petit 4 ) ex menu for KLM & Lauda Air
8.Set 1 Christmas - Gingerbread & Brunsli Cookies
9,Set 2 Christmas - Christmas Stollen & Christmas Pudding ( Halal - No Beer & Rum )
10.Set 3 Christmas - Vanilla Kipferl & Cinnamon star Cookies
11.Set 4 Christmas - Anisseed & Almond Bread Cookies
12.Set 5 Christmas - Christmas Fruit Cake ( Halal - No Beer & Rum ) & Basler Leckerli
13.Set 6 Christmas - Christmas Carrot Cake & Uncle Sam's Cookies
14.Set 7 Christmas - U Log Chocolate & Pineapples Fillings
15.Set 8 Christmas - U Log Vanilla & Almond Chartilly Yoghurt Fillings
16.Set 9 Christmas - U Log Chocolate & Mascarpone Cream With Strawberry
17.Set 1 Mousse - Mangosteen Mousse & Durian Mousse
18.Set 2 Mousse - Mandarins Mousse & Lemon Mousse
19.Set 3 Mousse - Tea Mousse & Coffee Mousse
20.Set 4 Mousse - Soft Dark Chocolate Mousse & White chocolate Mousse
21.Set 5 Mousse - Mocca Mousse & Nougat Mousse
22.Set Creme Brulee & Rice Kheer
23.Set Blinese For Caviar ***
24.Set Aneka Soft Rolls
25.Set Sour Dough Baguette
26.Set Rye Roll
27.Set Quiche Lorraine & Salmon Asparagus
28.Set Classic American Chocolate Cake With Chocolate Ganache & American Chocolate Cupcakes With Vanilla Chantily Cream
29.Set Classic Strawberry Shortcake with fluffy whipped cream & Strawberry Cupcakes with Vanilla Chantily Cream
30.Set Matcha Rose Cake With Caramel Toffee Sauce
31.Set Classic Tiramisu Cake & Mascarpone Cream With Strawberry
32.Set Classic Black Forest Cake & Mascarpone Cream With Strawberry
33.Set German Black Forrest Cake & Macarpone Cream With Cocoa
Pelajar akan dapat :

1 x Sijil
Standardize Resepi

Tiada Caj Pengangkutan & Penginapan Dikenakan
Chef Obie & Team akan datang mengajar ke lokasi pelajar seluruh Semenanjung Malaysia
✅Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

Chef Obie MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
gunawan.jamil@gmail.com

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai jenis masakan tempatan dan luar negara , pastry , kek & Konfeksi untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia yang lain , juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt - Wimbledon , juga berpengalaman mengurus dan memasak untuk 20 , 000 pax & yang

No comments:

Post a Comment

Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...