Saturday, July 15, 2023

Menerima Tempahan Melukis Sebagai Hadiah Eksklusif Mahupun Sebagai Minat Dan Simpanan Peribadi Oleh Pelukis Upahan Gunawan Jamil

  Menerima Tempahan Melukis Sebagai Hadiah Eksklusif Mahupun Sebagai Minat Dan Simpanan Peribadi Oleh Pelukis Upahan Gunawan Jamil

Assalamualaikum sahabat dan kesayangan

Ade aje ni penuhi task , bila badan boleh bagi 2 😅 , esok berubah kembali kepada Chef & F&B Consultant , hari ni sebagai artist merangkap Pelukis Upahan , yg penting seronok aje layankan Hidup I like.. Alhamdulillah ..
Suka jugak main dengan canvas , painting guna pallet & acrylic hilang kejap diri ke alam fantasia bulan madu..gitchew..


tiktok.com/@pelukisupahan TikTok
Boleh hubungi 017-226 0719
Utk sebarang art commissions/ tutorial art & Berkaitan Jangan segan untuk whatsapp pelukis upahan


Tuesday, July 11, 2023

KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH DAN PASTRI RAPUH BERGULA - Chef Obie

 KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH DAN PASTRI RAPUH BERGULA - Chef Obie

1) Pastri Keras (Hard)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab berlebihan
Adunan digaul terlalu lama.



2) Pastri Mengecut(Shrunken)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab berlebihan
Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
3) Rupa Bentuk Tidak Menarik(Poor Shape)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kesalahan teknik mencanai.
Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
Adunan digaul telalu lama
Kadar bahan pelembab berlebihan


4) Pastri Terlalu Rapuh(Soft-crumbly)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar sebuk penaik berlebihan
Kadar lemak berlebihan
Kadar gula berlebihan
Adunan tidak digaul rata.


5) Pastri Agak Berminyak Dan Lembab (Soggy)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar cecair berlebihan
Suhu ketuhar terlalu sejuk
Masa membakar terlalu pendek.
6) Pastri Melecur/Melepoh (Blistered)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar air yang tidak mencukupi
Adunan air yang dimasukkan tidak rata
Lemak tidak digaul rata

Kredit utk blog/web Chef Obie - 16 Disember 2014




Dikesempatan ini , Chef Obie Ingin kongsikan Produk Eksklusif Daripada Chef sendiri Sejak Tahun 2014 hingga kini -
Produk ini Telah Membantu ramai Usahawan Baru kedai Bahan bakeri di Malaysia , Sabah & Sarawak .
Produk Eksklusif 👇
File Kit & Pendrive Asas Membuka Perniagaan Pembekal Bahan Kek & Bakery
👇
* Selepas memiliki file kit
✅ 1 Tahun Pihak Chef | MGJ CONSULTANCY Akan Marketing kedai bahan bakeri pemilik secara percuma.
✅ Info kedai pemilik akan diaktifkan dalam google carian
✅Info kedai pemilik akan diupdate dan aktifkan ke dlm 16 website/ blog milik Chef Obie
✅Meeting Zoom / Google Meet utk meeting suai kenal dan sessi Q & A ( Soal & Jawab berkait dgn File Kit ) utk pemilik diluar kuala lumpur dan yg menerima file kit secara postage tidak by hand
✅ K. I. T ( Keep In Touch ) bersama Chef Obie & Team.
👆
Tuan Puan boleh klik link utk info berkait file kit ini

PERBEZAAN MASAKAN INDIA UTARA DENGAN INDIA SELATAN - Chef Obie di Uitm Shah Alam

 PERBEZAAN MASAKAN INDIA UTARA DENGAN INDIA SELATAN - Chef Obie di Uitm Shah Alam

Semoga perkongsian ini dapat memberi input seperti yang anda inginkan.
Pelajar-pelajar kulinari mahupun anda chef profesional memerlukan pemahaman asas berkaitan sejarah sesuatu asal usul masakan bangsa tertentu , hari ini Chef Obie ingin fokuskan kepada Bangsa India .
India yang kaya dengan budayanya termasuk dalam masakan tradisinya yang unik , enak , menambah dan membangkitkan selera , penggunaan rempah ratus yang banyak dan klasik.





Anda pasti suka makan masakan India? Masakan India sememangnya begitu popular di seluruh dunia. Tidak hairanlah jika kita boleh menikmati pelbagai jenis masakan India walau di mana jua kita berada kerana terdapat banyak restoran yang menawarkan jenis masakan ini di Malaysia. Masakan India begitu popular disebabkan oleh kehebatan rasa dan keunikan aromanya. Namun, di sebalik keenakkan itu sebenarnya rasanya tidak pernah sama kerana cara masakannya berbeza antara India Utara dan India Selatan.

Hidangan India Utara yang terletak di bahagian Utara India lebih banyak menggunakan hasil tenusu di dalam masakannya seperti susu, paneer, ghee dan dadih. Penggunaan bahan-bahan ini menjadikan hidangannya nampak lebih berkrim, berlemak dan kuahnya lebih pekat.
Manakala, hidangan India Selatan yang terletak di bahagian Selatan India lebih banyak menggunakan kelapa kerana sumber ekonomi di India Selatan khususnya Kerala ialah kelapa. Boleh dikatakan hampir semua jenis masakan India Selatan ada menggunakan kelapa tidak kiralah dalam bentuk santan, kerisik ataupun kelapa parut. Malah, mereka turut menggunakan minyak kelapa dalam menyediakan sesetengah jenis masakan untuk menambahkan lagi kelazatan hidangan yang dimasak



Masakan India Utara juga terkenal dengan keaslian rasa dan kemewahan masakan diraja sehingga digelar sebagai "Raja Segala Herba" kerana menggunakan pelbagai jenis rempah ratus yang dicampur dan diadun sendiri untuk penjagaan kesihatan yang baik. Antara rempah yang sering digunakan adalah ketumbar, jintan manis, cili kering, kunyit, serbuk cili, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan garam masala (campuran kisaran jintan manis, lada hitam, bunga cengkih dan buah pelaga).
India Selatan pula kaya dengan hidangan nasi kerana India Selatan sebenarnya bukan sahaja dipenuhi dengan pokok kelapa malah ia juga kaya dengan sawah padi. Sekiranya datang ke India Selatan pasti kita akan merasakan seolah-olah berada di negara sendiri kerana ia menyerupai gambaran perkampungan di negeri Kedah yang mewah dengan sawah dan bendang. Malah, makanan utamanya juga tidak berbeza dengan makanan di negara kita. Perbezaannya adalah kuantiti dan keaslian rempah yang digunakan kerana ia ditanam sendiri. Dan kebiasaanya masakan India Selatan lebih menjurus kepada citarasa pedas dan lemak santan.
Keunikan masakan India ini bukan sahaja dari sudut bahan, penyediaan dan proses memasak makanannya sahaja. Keunikannya juga terletak kepada perkakas yang digunakan untuk memasak. Masyarakat India samada India Utara atau Selatan gemar menggunakan kadhai iaitu bekas yang diperbuat daripada logam untuk memasak. Ia mempunyai bentuk seperti periuk dan mempunyai saiz yang pelbagai untuk memasak hidangan sama ada untuk menggoreng, menumis dan sebagainya.
Selain itu, mereka juga suka menggunakan ketuhar tandoor iaitu ketuhar yang diperbuat daripada tanah bersaiz agak besar untuk memasak. Ia menggunakan arang yang ditempatkan di dalam ketuhar tersebut sebagai agen untuk memasak makanan. Oleh kerana keunikannya, ia memerlukan beberapa teknik memasak yang perlu dipelajari sebelum menggunakannya. Pengendalian yang betul akan dapat memastikan makanan masak sekata, tidak hangus dan sebagainya.
Nyata sekali kelaianan yang ada di dalam dalam penyediaan sajian India Utara dan India Selatan samada dari sudut bahan, penyediaan dan proses memasak makanan telah menjadikannnya unik dan tersendiri.


Chef Obie menjadi guest chef untuk students semester 5
Bsc (Hons) Foodservice Management.
Fakulti Hotel Dan Pengurusan Pelancongan.
Terima kasih -
Dekan, pensyarah Cik Noriza dan En Nizam serta pelajar Group 1
Nurul, Mizah , Fatin , Alif dan Naim juga semua pelajar semester 5
yang memberi kerjasama yang baik pada Bie.
Pada hari tersebut :
Task pelajar bersama Chef Obie
menyediakan " Indian Cuisine "
1. Lamb Buryani
2. Prawn Vindaloo
3. Tadhka Dhall
4. Dosa / Dosai and Coconut Chutney
5. Rogan Josh
6. Chicken Tandoor
7. Naan bread and Mint Sauce
Kredit info Dari blog/web Chef Obie
Sebarang Urusan Berkaitan F&B boleh hubungi Pihak Chef Obie

Sunday, July 2, 2023

Pertandingan Memasak Nasi Arab Mahabbah Panggilan Agung 2023 Che'Nor Sambal Citarasa Dunia

 Pertandingan Memasak Nasi Arab Mahabbah Panggilan Agung 2023 Che'Nor Sambal Citarasa Dunia

Chef Obie Enjoy dgn Program Pertandingan Memasak Nasi Arab Mahabbah Panggilan Agung 2023 Dibawa Khas Oleh Che'Nor Sambal Citarasa Dunia yang berlangsung pada 25 hb Jun 2023 Hari Ahad Lokasi Di Masjid Taman Subang Perdana 😊
Cuaca agak panas sepanas pertandingan Memasak Nasi Arab Mahabbah Panggilan Agung 2023 ,
Chef Obie Bersama Chef Zam sebagai juri jemputan pertandingan ,kami ceria sepanjang program Alhamdulillah . Peserta-peserta juga sporting Dan berbakat ! Terima Kasih Che'Nor Sambal Citarasa Dunia. Gais korang boelh dapatkan aneka pilihan sambal garing dan sedap Che'Nor ini Di ' Kedai Mesra ' stesen Minyak Petronas dan kedai-kedai terpilih seluruh negara.
Jom layan candid dan gambar dari Chef Obie sepanjang program berlangsung.
























Tahniah kepada para pemenang , hadiah berupa wang ringgit dan produk Che'Nor Sambal Citarasa Dunia cukup menarik . InshaAllah Selamat Berjumpa lagi







                                            Juri Pertandingan Oleh Chef Obie Dan Chef Zam

Chef Obie juga ingin war warkan Program Kursus Bakal Pesara Kerajaan & Swasta 2023 yang pihak Chef aktif anjurkan sejak tahun 2014 hingga kini !
Program Dan Kursus Untuk Bakal Pesara Kerajaan Dan Swasta Bersama Chef Obie Akan Menerima Pilihan Free Gift Iaitu:
Sebuah Microwave Oven Atau
Sebuah Electric Oven atau
Set Apron & Chef Knife Berkualiti
Anda Suka Yang Mana ? Pilihan Ditangan Anda
👇
Ada 25 Pilihan Program Kursus
Untuk anda ikuti
Hotline :
http://www.wasap.my/60172260719
Program Kursus Bakal Pesara Kerajaan/Swasta
Hotline :
http://www.wasap.my/60172260719
Program Kursus Bakal Pesara Kerajaan/Swasta
Hotline :
http://www.wasap.my/60172260719
Program Kursus Bakal Pesara Kerajaan/Swasta













Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...