Wednesday, March 25, 2020

#StayAtHome : RESEPI TOSAI @ DOSAI CHEF OBIE

#StayAtHome : RESEPI TOSAI @ DOSAI CHEF OBIE

Assalammualaikum wbt semua, 

#StayAtHome protect your community agains COVID 19


Syukur , dalam keadaan Malaysia " Perintah Kawalan Pergerakan " ini aktif , secara langsung mewujudkan satu persekitaran positif dalam rumah dan keluarga mahupun yang bujang , dimana mereka disogokkan dengan pelbagai menu dan resepi masakan dalam media facebook mahupun ig , resepi mudah dan bersesuaian untuk dicuba. Impaknya mereka mula pandai memasak dan membuat roti canai sendiri , telah ter upgrade sendiri skill dapur tu... selain dapat budget dan memasak sendiri dengan air tangan untuk santapan keluarga ,Yes ia merapatkan lagi hubungan silaturahim yang sekian telah terjalin selain hidangan itu lebih bersih dan keberkatan disitu.

Pagi ni Chef Obie sukarela ingin berkongsi " RESEPI TOSAI ATAU DOSAI " Sebelum-sebelum ini Chef Obie juga sering dijemput oleh pihak korporat mahupun institusi pendidikan untuk mengajar subjek ini . Tosai berasal daripada Tamil Nadu , India merupakan hidangan ringan yang mengenyangkan dan telah diterima umum rakyat di Malaysia.

Walaupun ada beza resepi yang Chef Obie kongsikan dengan yang diajar secara profesional , akan tetapi ia dihasilkan bersesuaian dengan sesuatu keadaan persekitaran. Selain matlamat chef obie untuk mengajar anda untuk tidak melakukan pembaziran terutama " Lebihan Nasi Putih " yang ada di rumah. Resepi dibawah ini tiada penggunaan urad dhal atau kacang tosai.

Bahan 

2 Cawan Nasi Putih Sejuk( boleh extrakan Nasi Putih hingga 3 cawan )
1 Cawan Tepung Beras
1 tab kecil Yogurt ( plain saiz ala dutch lady yogurt )
1/4 sudu teh Halba
1/4 Jintan putih ( option- jika suka )
1/2 cawan air 
1/2 sudu teh Garam

Cara Penyediaan :


1. Satukan ke semua bahan dalam pengikar atau blender , Blenderkan hingga sebati dan hancur.

2. Masukkan adunan tosai ke dalam bowl atau mangkuk steel ( jika ada ) , kemudia sila wrapping permukaan bowl. pastikan tida ruang untuk air atau bendasing masuk ke dalam bowl .

3.Sila simpan dalam fridge atau peti sejuk anda semalaman.

4.Esok pagi ketika hendak menggunakannya, baru keluarkan dan kacau mesra dengan spatula atau sudu.

5.Pastikan menggunakan non stick pan , dan sapuan sedikit minyak atau , butter atau marjerin.


6.gunakan senduk atau sudip yang mudah untuk anda sukat , lenserkan aduna senipis yang anda boleh lakukan .pastikan non stick pan telah panas. hanya permukaan sahaja yang dimasak tidak perlu dibolak balikkan.

7.Selamat Mencuba dan sila sharingkan ilmu ini kepada yang memerlukan.

chefgunawanmalaysia.blogspot.com
sajianlazat.blogspot.com
chefbiskut.blogspot.com


Doakan agar Virus COVID 19 ini lenyap di muka bumi ini.
PEJABAT MUFTI telah keluarkan satu doa untuk panduan umat Islam agar dijauhkan daripada terkena COVID-19. Doanya pendek dan disertakan dengan terjemahan sekali. Senang sahaja untuk dibaca dan dihafal.
Semoga perkongsian kecil ini sedikit sebanyak dapat membantu anda di dapur untuk menghidangkan menu yang unik dan sedap. Kepada anda yang mencari KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI  

Hubungi MGJ CONSULTANCY

Tuesday, March 24, 2020

Doa Untuk Panduan Umat Islam Agar Di Jauhkan Wabak @ Virus COVID 19

#StayATHome : Doa Untuk Panduan Umat Islam Agar Di Jauhkan Wabak @ Virus COVID 19

Assalammualaikum wbt semua, 


#StayAtHome protect your community agains COVID 19
PEJABAT MUFTI telah keluarkan satu doa untuk panduan umat Islam agar dijauhkan daripada terkena COVID-19. Doanya pendek dan disertakan dengan terjemahan sekali. Senang sahaja untuk dibaca dan dihafal.

Syukur , Terima Kasih kepada Sahabat Maya yang sudi berkongsi maklumat berkaitan Zikir dan Doa untuk Keselamatan Dan Kesentosaan Daripada Segala Wabak Penyakit  daripada Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan Darul Khusus.





Chef Obie Dan Team MGJ CONSULTANCY 


Hubungi MGJ CONSULTANCY


Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie




KITCHEN LOLA'S MEE REBUS JOHOR

Berhadapan Pasar Alor Gajah , Alor Gajah Melaka



MAI SHAH D' SEMPALIT ( Seafood Ikan Bakar )

Raub , Pahang 
Kampung D'Sempalit.



FOODJAM

Bukit Rahman Putra

Sungai Buloh, Selangor



SAFHYD STEAK HOUSE

Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan



SAFHYD STEAK HOUSE

No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman


MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY

370 , Jalan Tai Shin Jar

Kuching , Sarawak



RESTAURAN RONEY

Pusat Perniagaan Adnium

Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang



MAKAN SHACK

2186,G floor, Jln Bukit Minyak

Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 

Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 
Desaru Bandar Penawar, Johor


DAPUR AISHAH

Wisma Central , Kuala Lumpur



THE GRINDER

Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )



FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc

Tasek kenyir, Terengganu



NEVER BACK DOWN

Kedah Darul Aman



STEAKHOUSE
Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI
Ipoh, Perak

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.


#StayAtHome : RESEPI 4 SEASONS PIZZA CHEF OBIE

#StayAtHome
Assalammualaikum wbt semua, 


#StayAtHome protect your community agains COVID 19

RESEPI : 4 SEASONS PIZZA CHEF OBIE


Bahan Topping

100gm Tomato puri
2sudu besar sos tomato
1 sdt Gula
Sedikit Garam
100gm keju mozarella
40gm keju parmesan
40gm keju edam ( keju belanda)
40gm keju cheddar
1 sudu besar herba
1 sudu besar minyak zaitun
Daun parsli secukupnya

Bahan Doh
500gm Tepung Roti
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil gula
320 ml Air Suam
1paket yis kering (11gm)
2sudu besar minyak zaitun @ masak @ kelapa

Cara Penyediaan :

1-untuk buat doh-satukan ke semua bahan dan uli sehingga menjadi doh,kemudian rehatkan 30minit.dgn menutup permukaan doh dgn plastik.

2-bahagikan 2 bahagian boleh hasilkan 2 doh pizza sederhana.canaikan mengikut selera anda. Boleh nipis atau sebaliknya.

3-Atas dulang pembakar,doh yg telah dicanai , gunakan garfu , cucuk beberapa Kali di permukaan doh dan dibakar sebentar selama 6 minit pd suhu 180-200'c

4-kemudian keluarkan dan sapu dgn tomato+ sos tomato ,gula,Garam dan herba.
Taburkan kesemua jenis keju,tabur minyak zaitun pd permukaan .

5.Bakar kembali 20-25 mnt 180'c

chefgunawanmalaysia.blogspot.com
sajianlazat.blogspot.com
chefbiskut.blogspot.com


Doakan agar Virus COVID 19 ini lenyap di muka bumi ini.
PEJABAT MUFTI telah keluarkan satu doa untuk panduan umat Islam agar dijauhkan daripada terkena COVID-19. Doanya pendek dan disertakan dengan terjemahan sekali. Senang sahaja untuk dibaca dan dihafal.
Semoga perkongsian kecil ini sedikit sebanyak dapat membantu anda di dapur untuk menghidangkan menu yang unik dan sedap. Kepada anda yang mencari KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI  

Hubungi MGJ CONSULTANCY


Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie



KITCHEN LOLA'S MEE REBUS JOHOR

Berhadapan Pasar Alor Gajah , Alor Gajah Melaka



MAI SHAH D' SEMPALIT ( Seafood Ikan Bakar )

Raub , Pahang 
Kampung D'Sempalit.



FOODJAM

Bukit Rahman Putra

Sungai Buloh, Selangor



SAFHYD STEAK HOUSE

Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan



SAFHYD STEAK HOUSE

No 48 , Jalan Nova u/5 ,

Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman


MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY

370 , Jalan Tai Shin Jar

Kuching , Sarawak



RESTAURAN RONEY

Pusat Perniagaan Adnium

Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang



MAKAN SHACK

2186,G floor, Jln Bukit Minyak


Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 

Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 
Desaru Bandar Penawar, Johor


DAPUR AISHAH

Wisma Central , Kuala Lumpur



THE GRINDER

Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )



FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc

Tasek kenyir, Terengganu



NEVER BACK DOWN

Kedah Darul Aman



STEAKHOUSE

Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI
Ipoh, Perak

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.






🍕🍕🍕🍕🍕🍕 #chefobie
#kelasmasakanmelayu
#kelasmasakanchefobie
#kelasmasakanampang
#kelasmasakankl
#masakapaharini
#kelasmasak
#malaysianfood
#malaysianfoods #kelasmasakanperniagaan
#kelasmasakanpopularchefobie #mgjconsultancy #kursusmasakan #kursusmasakanperniagaan #kursusbaking #resepipizza
#resepi #recepies #pizza

Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...