Sunday, March 3, 2019

Chef Obie 2019 : Resepi Agar-Agar Kelapa Klasik @ Coconut Jelly Classic

Chef Obie 2019 : RESEPI AGAR AGAR KELAPA KLASIK @ COCONUT JELLY CLASSIC 

Salam Isnin ,

Semalam sempat jugalah chef obie menyediakan satu resepi mudah dan klasik iaitu Agar-agar Kelapa Klasik atau Coconut Jelly Classic, kebetulan ada yang ingin chef buatkan.



Sebelum chef kongsikan resepi ,chef saja ingin kongsikan rutin semalam yang telah selesai pada pukul 5 petang  ,Apa lagi mencari lokasi makan yang sederhana berat..tak mau yg heavy-heavysangat than chef terus gerak ke mytown shopping mall. Kiranya untuk terus makan malam...di Suki-Ya ( Japanese Restaurant di My Town KL )
Fees Buffet juga berpatutan Mengikut waktu
seperti untuk Lunch Dewasa RM34.80++ ( 1130 pagi hingga 5 Petang )
Manakala untuk Dinner Dewasa RM41.80++










Next time korang yang teringin mencuba menu makan yang baru dan buffet..bolehlah ke Suki-Ya Restauran Di Mytown Shopping Mall dan korang awal-awal dah boleh budget untuk bawa berapa ramai gang kaki makan korang tu !

Sebelum terus ke resepi..chef obie sukacita berkongsi sesuatu yang baik bersama :
Dengan Bismillahir Rahmanir Rahim...




Sekilas dengar macam biasa, Tapi sebenarnya sangat melukakan.Bak kata orang Melayu Kerana Mulut Santan Binasa

Kes 1

😅Seorang teman bertanya, "Berapa gaji kau sebulan kerja Kat Fast Food tu? "

Dia menjawab, "RM700.00 aja.Kalau Ada kerja lebih masa adalah RM900 "

"RM700.00 aja? Sikit gaji kau,boss kau tahu ke hargai keringat usaha kau tu, masuk pagi balik malam ?Cukup ke nak hidup sebulan?"

Sejak itu temanmu itu membenci pada pekerjaannya. lalu dia meminta kenaikan gaji pada majikannya, dan pihak majikan tidak dapat mempertimbangkannya. Kini temanmu tidak lagi bekerja bahkan menjadi penganggur.

Kepada mulut yg bertanya & bagi panas hati temannya itu pasti gembira Kan?Chef Tanya aje..

Kes 2

😘Saat seorang ibu atau bapa bertanya; 

" Rumah kau ni bukankah kecik Dan sempit? Anak-anak kau pun ramai ,Selesa ke korang ni dah macam Sardine dalam tin ..aku tengok "

Rumah yang tadinya terasa lapang, sejak saat itu mulai dirasa sempit oleh penghuninya. Ketenangan pun hilang saat keluarga ini mulai berhutang untuk mendapatkan rumah yang lebih besar...

Korang Rasa,kalau korang Kat tempat si anak tu. Macam Mana yea..mungkin teguran orang tua tu ihklas , walau bagaimana pun korang sendirilah yg ukur baju...dibadan sendiri..steadylah.. InshaAllah rezeki korang pasti Ada pada mereka yg sentiasa berusaha ,istiqomah Dan tawakal kpd Allah.Ada rezeki lebih mampu baru lah Cari rumah yg selesa. Kau doakan aje.. semoga orang tua korang tu sentiasa sihat , lembut hatinya ,manis tutur katanya dan Menjadi contoh kpd anak Dan cucunya..usah membenci orang tua korang..

So sad kalau anda adalah orang tua tu..fikir-fikirkanlah kalau anda Berada ditempat anak korang.

Kes 3

Seorang abang bertanya saat kunjungan seminggu setelah adik perempuannya baru sahaja dapat melahirkan baby baru.

"Hadiah apa yang diberikan suami kau.. setelah engkau melahirkan baby untuknya?"

"Tidak ada." Jawab adiknya pendek.

Abangnya bertanya lagi: "Apakah suami kau fikir kamu ini tidak berharga? Aku selalu memberi hadiah kpd isteriku walau tanpa alasan yang istimewa".

Keesokannya, ketika suaminya lelah pulang dari tempat kerja dan pulang, kelihatan isterinya merajuk dan meminta hadiah. Mereka bertengkar. Sebulan kemudian, antara suami isteri ini terjadi perceraian.

Kerana apa? Kerana kalimah sederhana yang diucapkan seorang abang kepada adik perempuannya.

Kalau korang ditempat suami adik tu..macam Mana rasanya,disebabkan mulut abang ipar kau yg nak menunjukkan bagus dihadapan adiknya..??? Semoga Kita dijauhkan dari isu macam ni..

Kes 4

Seseorang bertanya pada nenek tua itu,

"Berapa kali anakmu mengunjungimu dalam sebulan?" 

Si nenek menjawab, "Sebulan sekali". 

Yang bertanya membalas balik,

"Wah sungguh keterlaluan sekali anak-anakmu itu. Diusia senjamu ini seharusnya mereka mengunjungimu lebih kerap."

Hati si nenek menjadi sedih padahal awalnya ia amat rela dan memahami situasi anak-anaknya. Maka menjangkakan si nenek dan kesihatannya pun bertambah buruk.

Kalau korang faham apa itu Qada' dan Qadar ( ketentuan Allah ) pasti korang tidak akan mempertikaikan setiap yang berlaku itu..seperti semua contoh diatas..termasuklah korang memerli kawan-kawan yang telah berkahwin beberapa tahun tapi masih tidak mempunyai anak , begitu juga kawan-kawan korang yang hingga kini masih tidak berkahwin.. dan kau boleh pulak kata sebab kurangnya bersedekah penyebab semua itu berlaku , betapa dangkalnya cara pemikiran korang tu MashaAllah , Sila Beristighfar , sebelum korang teruskan perangai habit berkata seperti itu memakan diri korang dan penyebab amalan ibadah korang tidak diterima Allah.& jangan pula merangkak di akhirat kelak sebab perlu cari kawan-kawan kau orang yang korang bahankan.
Sedar atau tidak  kawan-kawan yang kau mengata itu jauh lebih bagus dan hebat hidupnya berbanding diri kau malah kau tahu ke yang kawan kau itu bersedekah lebih dari yang kau fikir? MashaAllah , kawan kau tu humble bab amal ibadah biar Allah yang tahu bukannuntuk di instagraamkan atau di facebookan...selain kawan kau itu tahu apa ertinya Qada' dan Qadar dan lebih memahami kehidupan dan erti tanggungjawab yang sebenar.
APA SEBENARNYA KEUNTUNGAN KORANG atau YANG KITA DAPAT DENGAN BERTANYA SOALAN-SOALAN BEGITU?

Ada masanya mulut kita perlu ada 'insuran' untuk tidak bertanyakan benda yang dianggap remeh tapi sebenarnya memberi kesan pada kehidupan seseorang..

Diam itu lagi baik...Untung mereka yang BISU sebab tidak terjerat dengan dosa yang tidak disedari ramai orang ini...Terima Kasih kepada yang kongsikan info ini di media, chef obie telah mengubah ayat dan sedikit infonya sesuaikan dengan situasi.

Baiklah..Tiba masanya RESEPI AGAR AGAR KELAPA KLASIK Atau COCONUT JELLY CLASSIC CHEF OBIE



Bahan

1 paket Agar agar Tali
3 biji Air Kelapa Muda ( 1.6 liter - 1.8 liter )
500ml  Air + Separuh Isi Kelapa dikisar bersama
Baki Isi Kelapa Di cincang
1/2 cawan Gula Batu atau Gula Pasir
Secubit Garam

Cara Penyediaan 

1. Didihkan Air bersama isi kelapa yang dikisar + Air Kelapa bersama Agar-agar Tali , masukkan gula dan garam kacau menggunakan whisk, 

2.Pastikan kacau konsisten perlahan lahan sehingga Agar-agar larut dan mendidih, biarkan mendidih selama 5 minit sebelum matikan api.

3.Susun bekas yang anda telah pilih untuk COCONUT JELLY . Masukkan baki Sisi Kelapa yang dicincang.



4.Tuangkan agar-agar yang telah dimasak ke dalam bekas .

5.Biarkan sejuk sendiri diluar sebelum simpan didalam peti sejuk. Anda boleh gunakan resepi ini untuk jualan . Boleh gandaakan resepi sehingga 10 x. Selamat Mencuba

Jangan lupa Follow chef obie di facebook chefobie untold






Wednesday, February 27, 2019

Jadual Kelas Baking : Kek , Roti Dan Pastri 2019

CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / 

DEMONSTRASI / MASAKAN / BAKING

PERNIAGAAN DAN 

BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL

Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.


Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.


Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .


Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan ,  NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.


Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .


Sila Klik link yang dibawah 




Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun , Syiria , Pakistan dan Indonesia .



Selamat Maju Jaya,

ASAS BUAT ANEKA BAKLAVA 




YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Cara Asas Buat Syrup Baklava ( Penting )
Cara Melted Bahan Asas Baklava 
Cara Bakar Baklava
Cara Potong
Cara Gulung
Cara Baking & Roasted Nuts untuk Baklava
Almond Baklava
Pistachio Baklava

Assorted Nuts Baklava



ASAS MEMBUAT ANEKA BAN MANIS + SOFT ROLL



YURAN /FEE : RM2200 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Kacang Merah
Kelapa
Kaya
Blueberry / Strawberrie / Raspberrie
Keju Pizza / Sosej
Kari Ayam / Daging / Kari Berkentang


ASAS MEMBUAT ROTI BAGUETTE, BURGER & HOT DOG




YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

@ PERANCHIS + Ban Burger + Ban Hot Dog + beef patties + Chicken Patties + Dressing 1000 Island + Dressing Garlic Cheese  & ++

ASAS MEMBUAT SWISS ROLL


YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

-    Buttercream+Pandan
-    Marble Coklat/ Nutella
-    Strawberi
-    Red Velvet
-    Blue Velvet

ASAS MEMBUAT ROTI ALA SUBWAY + Filling



YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

-          Italian Herbs
-          Parmesan Herb
-          Wholemeal
-          Plain
-          +Chicken slice,teriyaki,marinara,roasted beef & chicken, Tuna


ASAS MEMBUAT MUFFIN DAN CUPCAKE


YURAN /FEE : RM2200 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

-    Vanilla Poppy
-    Double Coklat
-    Jagung Manis
-    Red Velvet
-    Butterscotch

ASAS MEMBUAT KEK


YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

-    Buttercake
-    Coklat
-    Cheesecake Classic
-    Fruit Cake
-    Sponge Cake

ASAS KEK KOMERSIAL HOTEL


YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

-      German Black Forest
-      Viennies Chocolate Cake
-      Mango CheeseCake

ASAS ANEKA BROWNIES




YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

5 jenis***
Double Devil Brownies
Madagascar Brownies
Malaya Brownies
Berries Brownies
Italian Meringue Brownies

ASAS ANEKA CREAM PUFF @ PROFITEROL,JAPANESE CREAM PUFF & ÉCLAIR


YURAN /FEE : RM2200 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Profitterol/cream puff / Japanese cream Puff 
Pastry Filling
Eclair
Cream Filling
Ganache'
Chocolate Topping


ASAS ANEKA PUDING HOTEL



YURAN /FEE : RM2200 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Panacotta Mint Berries
Panacotta Milk Chocolate
Cream Caramel
Naepolitan Cheese Puding

ASAS BUAT FONDANT DAN BASIC HIASAN UNTUK PERTUNANGAN / HANTARAN ( 1 ) 




YURAN /FEE : RM2500 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2000

Cara Membuat Fondant From Scratch
Cara Membuat Gumpaste From Scratch
Cara Membalut Cake dengan Fondant
Cara Menghias dengan kreativiti atau mengikut Tema
Petua penjagaan Fondant & gumpaste

ASAS BUAT FONDANT DAN BASIC HIASAN UNTUK PERTUNANGAN / HANTARAN ( 2 ) 





YURAN /FEE : RM2200 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Cara Membuat Fondant From Scratch
Cara Membalut Cake dengan Fondant
Cara Menghias dengan kreativiti atau mengikut Tema
Petua penjagaan Fondant

ASAS BUAT FONDANT DAN BASIC HIASAN UNTUK BIRTHDAY CAKE

YURAN /FEE : RM2200 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


Cara Membuat Fondant From Scratch
Cara Membuat Gumpaste From Scratch
Cara Membalut Cake dengan Fondant
Cara Menghias dengan kreativiti atau mengikut Tema

Petua penjagaan Fondant & gumpaste

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pastry dan kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VVIP Malaysia )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Masa : kelas akan bermula pada pukul 11 pagi-5 ptg
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Perhatian :
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.








KELAS Persendirian ini turut dibantu oleh #chefobiecrew
***Terbukti dgn testimoni-testimoni kejayaan pelajar & pelanggan eksklusif Chef Obie di Seluruh Malaysia & oversea 2011 hingga kini.

Klik link yg diberi










*** Testimoni kejayaan pelajar membuka perniagaan milik sendiri
-Food truck
-Food Court
-Restauran / Cafe
-Pasar Malam
-Bazaar
-Gerai
-Restauran Food Delivery
Hubungi
+60172260719 chef Obie










Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie

FOODJAM

Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY / SATAY RONEY ( Buka beberapa Cawangan )
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak

Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 
Desaru Bandar Penawar, Johor

DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur

THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )

FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu

NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman

STEAKHOUSE
Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China 

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI 
Ipoh, Perak

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.



















Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi 

Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia

email : gunawan.jamil@gmail.com

PLEASE FOLLOW


IG : chef_obie_official 

Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )




Chef Obie




"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."

Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...