Monday, December 18, 2017

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia UTHM : chef obie juri pertandingan masakan sihat untuk pelajar sekolah menengah dan pelajar universiti

UTHM : FOOD AS MEDICINE
CHEF OBIE JURI PERTANDINGAN MASAKAN SIHAT UNTUK PELAJAR SEKOLAH MENENGAH DAN UNIVERSITI



Salam Netizen , sambungan daripada program chef obie pada pagi 16 Disember 2017. chef obie kongsikan moments chef obie dan crew di Food As Medicine bersama pelajar UTHM & pelajar sekolah menengah dan pelajar-pelajar universiti pada hari yang sama , Sabtu pukul 2 petang di Dataran terbuka DTMI UTHM .



Chef Obie sebagai Juri Pertandingan Masakan Sihat "FOOD AS MEDICINE"  bersama Fakulti Head Catering UTHM Chef Hairuddin dan Pakar Pemakanan Jabatan Kesihatan Dr Hafizan. 

Pertandingan ini disertai oleh 60 pelajar sekolah menegah dan pelajar universiti , keistimewaan pertandingan masakan sihat ini ialah pelajar WAJIB membuat menu sihat on the spot berdasarkan apa yang disediakan pihak penganjur , antara penaja pertandingan ini aialah Minyak Kelapa MEDETOP yang turut menaja program masakan chef obie.

Bahkan setiap kumpulan terdiri daripada 5 pelajar yang berbeza sekolah dan bersama pelajar universiti , Alhamdulillah pelajar-pelajar ini berjaya menunjukkan kerjasama yang bagus sepanjang pertandingan diadakan.

Jom layan kandid kamera daripada crew dan pelajar






penggunaan minyak kelapa MEDETOP dalam pertandingan masakan sihat















Terima kasih kepada Kursus Kokurikulum , kursus khidmat masyarakat seksyen 1 , Pusat Pengajian Umum Dan Kokurikulum UTHM Doktor Khairunesa , Doktor Ilyani dan para pelajar UTHM yang berjaya membuat program ini dengan lancar , semoga akan lebih succes , terima kasih juga menjemput pihak chef obie dalam program ini.

keep It Up A good Work !


Perkhidmatan Perunding Profesional ( F & B & Gastronomi )

MGJ CONSULTANCY 
+0172260719 chef obie
+0169166010 Nesa

... #fightlikejalil#chefobie #mgjconsultancy #medetopmalaysia





Universiti Tun Hussein Onn Malaysia UTHM : Food As Medicine Chef Obie Demo Masakan Sihat Untuk Pelajar Sekolah Menengah Dan Universiti

UTHM : FOOD AS MEDICINE
CHEF OBIE DEMO MASAKAN SIHAT UNTUK PELAJAR SEKOLAH MENENGAH DAN UNIVERSITI




Salam Netizen , sambungan daripada program chef obie pada 15 Disember 2017 ke 16 Disember 2017. chef obie kongsikan moments chef obie dan crew di Food As Medicine bersama pelajar UTHM & pelajar sekolah menengah dan pelajar-pelajar universiti pada hari berikutnya iaitu 16 Disember , Sabtu pukul 11 pagi di Dataran terbuka DTMI UTHM .

Terima kasih kepada team DR Ilyani yang sangat membantu sepanjang program , juga crew chef obie yang setia dan enjoy sepanjang program diadakan. Jom layan kadid kamera daripada crew. 

Chef obie menyediakan 3 hidangan sihat sebagai demo pagi itu , 

1.Salad Dan Dressing 
2.Tortila
3.Air Lemongras Honey Lemon ..yang pastinya setiap hidangan chef obie ini menggunakan minyak kelapa ( CCO ) MEDETOP dan Minyak kelapa dara ( VCO ) MEDETOP bagi memastikan tahap penggunaan bahan yang sihat dalam makanan secara optimum !

Jumlah pelajar sekolah menegah dan pelajar universiti seramai 60 orang telah memeriahkan program pagi itu.





Sambutan daripada pelajar yang mengikuti program sepanjang chef obie berkongsi ilmu masakan sihat dengan cara demo masakan dan berinteraksi dengan mereka memberikan satu ruang penerimaan ilmu secara santai dan mudah ! Terima kasih kepada adik-adik semua...

Bersambung lagi...untuk program chef obie bersama FOOD AS MEDICINE ..ini..

Perkhidmatan Perunding Profesional ( F & B & Gastronomi )

MGJ CONSULTANCY 
+0172260719 chef obie
+0169166010 Nesa

... #fightlikejalil#chefobie #mgjconsultancy #medetopmalaysia




Universiti Tun Hussein Onn Malaysia UTHM : FOOD AS MEDICINE CHEF OBIE DEMO MASAKAN SIHAT UNTUK PESAKIT KANSER

UTHM : FOOD AS MEDICINE
CHEF OBIE DEMO MASAKAN SIHAT UNTUK PESAKIT KANSER
( Tengku Laksamana Johor Cancer Foundation )


Salam dan selamat pagi netizen , 




Hari ini chef obie ingin kongsikan moments chef obie dan crew di Food As Medicine bersama pelajar UTHM & pesakit cancer dari Yayasan Tengku Laksamana Johor Cancer Foundation pada 15 Disember dan 16 Disember yang lepas , 




Pada 15 Disember , Program chef obie bermula pada pukul 230 petang selepas solat Jumaat , sebagai profesional chef telah dijemput memberi dan berkongsi ilmu masakan yang sihat dan sesuai untuk pesakit-pesakit kanser , selain memberi demo masakan kepada peserta daripada Yayasan Tengku Laksamana Johor Cancer Foundation chef juga berpeluang beramah mesra dengan warga kerja program Food As Medicine UTHM .Kredit kepada team Doktor Ilyani dan pelajar.




6 Hidangan Istimewa daripada chef obie untuk masakan / hidangan menu diet kanser ini...

1.Nasi Ber Aroma 

2.Ayam Gaya Pop

3.Udang Masak Kari kacang Buncis

4.Sup Sayur Makaela

5.Banana Manggo Berrie Smoothie

6.Air Ber Aroma , Istimewanya setiap hidangan chef obie ini ia menggunakan Minyak Kelapa MEDETOP dan Minyak Kelapa Dara MEDETOP ! yang jelas amat sesuai untuk penjagaan maksimum kesihatan tubuh badan luar dan dalam.

Terima Kasih kepada MEDETOP MALAYSIA yang menaja dalam setiap program dan aktiviti-aktiviti chef obie.


Jom layan kadid kamera daripada crew chef obie , yang pasti peserta dari Yayasan Kanser Tengku Laksamana Johor ini memnag sporting..dan enjoy sepanjang demo diadakan !












Antara crew chef obie yang turut membantu 

Demo masakan chef obie selesai dalam 530 petang , yang pasti hidangan telah dinikmati oleh peserta dan mendapat respon yang amat-amat positif , InshaAllah masak secara sihat dan sedap tanpa ada rasa ragu-ragu dengan masakan sendiri. Selepas ini Akak-akak , abang-abang dan puan-puan yang join program ini dapat mempraktikkannya , Sesi soal jawab juga berjalan lancar , sambil memasak sambil bersoal jawab dan bergurau senda ! 
InshaAllah semoga bertemu lagi.... 

Sayangi Diri Anda Seadanya Dan Nikmati Hidup Ini Dengan Happy Dan Bersemangat !

I Like....

*bersambung lagi berita chef obie di program FOOD AS MEDICINE ...untuk tarikh 16 Disember 2017 !


Perkhidmatan Perunding Profesional ( F & B & Gastronomi )

MGJ CONSULTANCY 
+0172260719 chef obie
+0169166010 Nesa

... #fightlikejalil#chefobie #mgjconsultancy #medetopmalaysia


KELAS CHINESE FOOD PILIHAN 3 SIZZLING DAN CLAYPOT

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN :
Slot dibuka untuk 26 , 27 & 28 Disember 2017

Kelas Chinese food ( Pilihan 3 ) Sizzling Dan Claypot


Pelajar-pelajar chef obie terdiri daripada pelabagai latarbelakang, mereka telah berjaya mengaplikasikan kembali apa yang telah dipelajari dalam hanya one day course cooking class.Chef obie berpengalaman membentuk komuniti dalam memperkasakan ilmu masakan sebagai punca pendapatan utama .



Normal Fee RM2200
Fee Disember RM1700


Sizzling & Claypot
Mee / Rice.


Sos Original
Sos Blackpepper
Chinese Curry
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang

Intipati :

1.Asas Penyediaan Mess En Place- 
Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin 
Ayam / Daging / Udang


2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi


Masa : 11 pagi hingga selesai
Lokasi : Merdeka Villa, Ampang
Sijil x 1
Makan & Minum


Perhatian :

Peserta Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70 % daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan DIBAWAH 

i- CIMB 7619121286



ii- MAYBANK 151409098193



iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Atau ke 

Akaun Syarikat 

MGJ CONSULTANCY

BANK ISLAM 12122010028739


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 


0172260719 atau 0169166010 sama ada melalui whatsapp atau call.

Peserta Wajib  MENYELSAIKAN BAKI YURAN 30% pada hari kejadian kelas diadakan.



Hubungi : +0172260719 chef obie
+0169166010 Nesa
MGJ CONSULTANCY


#kelassizzling #kelasclaypot #sizzling #claypot#yeemee #masakancina #masakancinamuslim#chefobie #mgjconsultancy

KELAS CHINESE FOOD PILIHAN 2 MEE & RICE



KELAS MASAKAN PERNIAGAAN : 
Slot dibuka untuk 26 , 27 & 28 Disember 2017


Pelajar-pelajar chef obie terdiri daripada pelabagai latarbelakang, mereka telah berjaya mengaplikasikan kembali apa yang telah dipelajari dalam hanya one day course cooking class.Chef obie berpengalaman membentuk komuniti dalam memperkasakan ilmu masakan sebagai punca pendapatan utama .

Kelas Chinese food ( Pilihan 2 )
Normal Fee RM2200
Fee Disember RM1700


Mee / Rice.


Yong Chow Fried Rice
Cantonese Fried Noodle
Crab Chillie
Crab Salty Egg
Ayam / Daging Masak Kam Heong & Kung Pao


Intipati :

1.Asas Penyediaan Mess En Place- YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao 
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok 
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi


Masa : 11 pagi hingga selesai
Lokasi : Merdeka Villa, Ampang
Sijil x 1
Makan & Minum


Perhatian :

Peserta Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70 % daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan DIBAWAH 

i- CIMB 7619121286



ii- MAYBANK 151409098193



iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Atau ke 

Akaun Syarikat 

MGJ CONSULTANCY

BANK ISLAM 12122010028739


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 


0172260719 atau 0169166010 sama ada melalui whatsapp atau call.

Peserta Wajib  MENYELSAIKAN BAKI YURAN 30% pada hari kejadian kelas diadakan.


Hubungi : +0172260719 chef obie
+0169166010 Nesa
MGJ CONSULTANCY


#kelassizzling #kelasclaypot #sizzling #claypot#yeemee #masakancina #masakancinamuslim#chefobie #mgjconsultancy

Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...