Wednesday, July 8, 2020

Apa Itu Masakan Korea ?KELAS MASAKAN KOREA PERSENDIRIAN DiI MALAYSIA Oleh Chef Obie Untuk Perniagaan.

Apa Itu Masakan Korea 

Jom selit sedikit ilmu 
Makanan Korea biasanya diperisakan dengan minyak bijan, doenjang, kicap, garam, bawang putih, halia dan pes cili (gochujang). Masyarakat Korea adalah pengguna bawang putih terbesar di dunia mengatasi warga Cina, Thailand, Jepun, serta negara-negara Mediterranean seperti Sepanyol, Itali dan Greece.
Makanan Korea berbeza mengikut musim. Ketika musim sejuk, biasanya makanan tradisional yang diambil adalah kimchi dan berbagai sayuran yang diasinkan di dalam tempayan besar yang disimpan di bawah tanah di luar rumah. Persediaan pembuatan masakan Korea biasanya sangat memerlukan gotong-royong atau kerja sesama ahli keluarga...
Masakan Korea sebahagian besar berasaskan beras, mi, tauhu, sayuran , ayam dan daging. Makanan tradisional Korea terkenal dengan sejumlah besar makanan sampingan (lauk) yang disebut banchan yang dimakan bersama dengan nasi putih dan sup. Setiap makanan dilengkapi dengan banchan yang cukup banyak.
Sharing is caring , *Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan

KELAS MASAKAN KOREA PERSENDIRIAN Chef Obie Untuk Perniagaan. ( kelas korea hanya diadakan secara persendirian semenjak 2014 sehingga kini )
PILIHAN 1
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Kimchee @ kimchi
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
PILIHAN 2
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Gimbap @ Kimbap
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
PILIHAN 3
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Ramyeon @ Ramen 
( Mee Segera Korea ) & Korea Noodle Soup @ Guksu
1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas penyediaan Guksu
PILIHAN 4
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi Dan Fries Korea
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Seasoning Korean Fries ( Spicy & Original )
PILIHAN 5
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Bibimbap
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.


Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )

Perhatian :
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Hari : Isnin Hingga Khamis , Sabtu Dan Ahad
( Jumaat dan Public Holiday Tiada kelas )
Lokasi : Merdeka Villa , Jalan merdeka , Ampang .Selangor KL
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran 70 %
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call,
Baki 30% perlu diselesaikan ketika hari kejadian ( kelas diadakan )
Antara Testimoni Pelajar Masakan Korea , 

 





Monday, July 6, 2020

BAPA TUNGGAL juga diberi keistimewaan

Perhatian
Terkini pemegang title BAPA TUNGGAL juga diberi keistimewaan untuk menikmati fees yg sama seperti ibu tunggal, pesara dan penjaga oku
Untuk Kehadiran KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI

Pilihan Peniaga dan Usahawan Makanan Sejak 2012 hingga kini.





Love and food are very similar in many ways, We cant survive without them and they bring us great joy 😎😘 yang pasti...
Food can bring people toghether in a way nothing else could 


Kerjaya Yang Akan Hidup Walau Ketika Kegawatan Ekonomi Dunia Melanda

Kerjaya Yang Akan Hidup Walau Ketika Kegawatan Ekonomi Dunia Melanda
Berkaitan dengan Makanan Mahupun Pemakanan akan terus berkembang dengan permintaan yang sentiasa ada contoh dibawah ini :

1.Food Delivery
2.Pembekal Bahan Basah Dan Bahan Kering 
3.Penyedia Makanan Profesional Mahupun Separa Profesional
4.Online Baker Dan Offline Baker
5.Katering Lunch Box
6.Pengusaha produk IKS
7.Pekebun atau Peladang
8.Penternak Ayam , Kambing , Lembu , Udang , Ikan Dan berkaitan.
9.Pengusaha Pelbagai Jenis Telur 
10.Makanan Dan Minuman Kesihatan.
11.Pengusaha gerai , bazaar , restoran , cafe , kantin , foodtruck , dan berkaitan
12.Pembekal produk air bersih
13.Food Engineering / Kejuruteraan Makanan
14.Dietitien
15.Nutrisi
16.Food Packaging
17.Food Review
18.Food And Beverages
19.Food Marketing
20.Food Machinery
21.Food Equipments & Supplier
22.Produk Teknikal

Dan banyak lagi contoh yang berkaitan boleh anda jadikan contoh untuk mereka yang tercari-cari jawapan. Ubahlah cara berfikir usah tergolong dalam mereka yang memandang industri makanan ini sesuatu yang low class. 
Dunia semakin maju dan cara berfikir juga terbuka dalam merencana mahupun memandang sesuatu karier itu bagus.  Pihak Chef Obie & MGJ CONSULTANCY berkongsi berpandukan pengalaman sepanjang MCO/PKP juga sepanjang develope pencapaian mereka dalam merealisasikan impian sebagai peniaga dan usahawan makanan sejak tahun 2012 hingga kini juga bermulanya karier profesional sejak tahun 2001.
Pelbagai latar belakang yang hadir untuk memperkasakan Ilmu Masakan / Baking Untuk Perniagaan . Dari yang tiada kelulusan akademik yang tinggi hinggalah yang ada kelulusan yang tinggi seperti doktor , engineer , arkitek , pemilik taman tema , kapten kapal dagang ,isteri menteri , pakar bidang tertentu dan macam-macam lagi yang membanggakan pihak Chef Obie walau siapa pun mereka tanpa membezakan kedudukan , setelah hadir memperkasakan ilmu masakan yang diminati , mereka bersungguh sungguh membuka perniagaan sehingga maju , Alhamdulillah.



Love and food are very similar in many ways, We cant survive without them and they bring us great joy 😎😘 yang pasti...
Food can bring people toghether in a way nothing else could 

Pilihan Peniaga Dan Usahawan Sejak 2012 hingga kini.




Sebarang pertanyaan boleh hubungi


Hubungi Chef Obie | MGJ CONSULTANCY





















Testimoni Terbaru Pembeli File Kit Dan Pendrive Asas Membuka Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri Tahun 2020 : VANILLA LAVENDAR Pulau Indah Klang

Testimoni Terbaru Pembeli File Kit Dan Pendrive Asas Membuka Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri Tahun 2020 : VANILLA LAVENDAR , Pulau Indah Klang.


Assalammualaikum wbt , Syukur ke hadrat Ilahi atas limpah kurnia nikmat yang diberi.
Perkongsian lagi berita gembira di malam hari jika kelmarin daripada students kelas masakan kali ini daripada pemilik #filekitpembekalbahanbakeri2020

Pn Roza & suami -

Pembukaan Kedai Milik Mereka Iaitu VANILLA LAVENDER ( Pulau Indah , Klang ) pada esok 6 Julai...surprise..
Proud of you gais.. Kegigihan sepasang suami isteri sebagai usahawan pembekal bahan bakeri ...The Journey begins.


Assalamualaikum warga Pulau Indah 😍

Kedai Bahan Bakeri Vanilla Lavender HQ sudah mula beroperasi hari ini. Jemput datang dan tengok dulu tau atau boleh saja direct wassap mana tahu kot ada barang yang anda cari kami sudah sediakan 🤗

Tapi jika ada barang yang belum ada kami mohon maaf.. Bagitahu kami nanti kami order untuk anda 🥰

Hari ini Officially Open for bakers n cake makers 👩‍🍳
Premis VANILLA LAVENDER berada di Jalan Utama Jalan Masjid Sultan, Kedai bersebelahan dengan Masjid Sultan / Tadika Little Caliph.

Alamat Vanilla Lavender
11, Jln Masjid Sultan 40/KS13,
Kg Perigi Nenas Pulau Indah
42920 Pelabuhan Klang, Selangor

Atau boleh saja direct wassap untuk sebarang pertanyaan 😃

https://wassap.my/0192212099

Recommended By Chef Obie 

Kepada anda hari ini merupakan permulaan bagi impian  kuncinya.. 
The Secret Of Getting Ahead Is Getting Started 😍😎👍

Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...