Saturday, December 2, 2017

Pemakanan Seimbang Kurangkan Risiko Penyakit Berbahaya- chef obie

Pemakanan Seimbang Kurangkan Risiko Penyakit Berbahaya

Terima kasih kerana melayan blog chef obie, 

Bile lihat tajuk utama diatas , boleh tersenyum sendiri kan, its normal bila diri sendiri juga telah terbiasa dengan pemakanan yang tidak betul baik yang profesional mahupun tidak profesional.Manusia perlu dibentuk , perlu diasuh , diingatkan dan dibiasakan dengan setiap tindakan mahupun habit yang baik dan terurus.Seperti salah satu yang perlu kita ambil berat dan perlu rasa bertanggungjawab ke atas diri sendiri mahupun oarang lain. 

Chef obie cuba memberi mesej kepada anda semua , 

"Cubalah dan bermulalah gaya hidup juga pemakanan yang sihat dan seimbang , ambil beratlah semua isu-isu ini , Tiada yang remeh temeh mahupun tak ambil kesah mulai sekarang , Walaupun hanya dengan mula tidak mengambil snek atau pun cikedis pebret korang itu ! Burger ? ya..Burger juga...yang fast food itu membunuh ! melainkan anda membuat sendiri from scratch...dengan cara yang sihat .Aaiipss..chef pergi mc D sebab nak beli happy meals..layan pun filet o fish...tau..choi !

Sejak chef obie mula menggunakan minyak kelapa MEDETOP dan juga Minyak kelapa Dara MEDETOP ( VCO ) dalam setiap masakan dan hidangan semenjak awal bulan September , chef mula rasa perbezaan dalam diri , baik kesihatan dan kesegaran diri yang seakan muda kembali...yang penting rasa sihat itu jelas AMAT BERNILAI UNTUK SETIAP DIRI KITA. Masih belum terlambat untuk kita bermula merubah cara hidup dan cara pemakanan....mula ubah perlahan-lahan...jom!


kali ini obie ingin berkongsi pengetahuan serba sedikit mengenai kepentingan pemakanan seimbang yang boleh mengurangkan risiko penyakit.



Makanan seimbang 

merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi dengan normal. Makanan seimbang seharusnya memberikan kita tenaga. makanan yang mencukupi, karbohidrat, protein dan lemak secara optimum, kandungan fiber yang mencukupi dan kandungan bahan galian, vitamin dan asid lemak.Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan, dan dapat menjauhi kita daripada mendapat penyakit. 



Amalan pemakanan sihat 

adalah satu faktor yang penting ke arah kesihatan sekeluarga dan seharusnya dipupuk dari rumah. Selain daripada menyelerakan dan mampu dibeli, makanan yang dikongsi bersama sekeluarga mestilah berkhasiat dan sihat. Makanan seimbang seharusnya memberi : i. Tenaga makanan yang mencukupi ii. Karbohidrat, protein dan lemak secara optimum. iii. Kandungan fiber yang mencukupi iv. Kandungan bahan galian, vitamin dan asid lemak. Makanan ini terdiri dari tiga kumpulan iaitu makanan yang memberi tenaga, menjauhi dari penyakit dan membina sel-sel dan tisu tubuh. 

A. Makanan yang memberi tenaga 

Di Malaysia tenaga 50-60% penduduk didapati daripada nasi. Namun begitu makanan lain yang menghasilkan tenaga termasuk semua jenis bijirin seperti jagung, gandum, beras, bali, ubi keledek, keladi, ubi kayu, kentang dan lain-lain. Makanan lain yang menghasilkan tenaga adalah makanan yang mengandungi gula seperti gula pasir, sirap, jem dan madu. 

B. Makanan membina badan 

Protein adalah makanan membina badan. Protein membina sel-sel atau jeringan tisu dalam badan kita. Punca protein adalah daripada ikan, ketam, kepah, sotong, ayam, itik, dan lembu. Kekurangan sumber protein boleh membantutkan pertumbuhan seseorang termasuk pembentukan otot. Kekurangan protein juga mempengaruhi pembentukan darah dan ini menyebabkan badan menjadi lesu. C. Makanan menjauhi penyakit Makanan jenis ini merupakan makanan yang membekalkan tubuh dengan bahan-bahan yang mengekalkan semua perjalanan organ di dalamnya. Ia mencegah tubuh daripada menghidap penyakit. Makanan jenis ini meliputi sayur-sayuran dan buah-buahan.



MAKANAN SEIMBANG KURANGKAN RISIKO PENYAKIT BERBAHAYA 

Pengambilan makanan berkhasiat, berzat dan seimbang sering disarankan untuk memastikan anda sentiasa sihat dan bebas daripada pelbagai penyakit berbahaya. Ini kerana pengambilan makanan seimbang dalam diet seharian dapat membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit, termasuk kanser, serangan jantung dan angin ahmar, tekanan darah tinggi, lebihan kolesterol, osteoporosis dan spina bifida. 

Sejauh manakah makanan dapat membantu anda menjauhkan diri daripada penyakit berbahaya?

Kanser (Barah) 

Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mengurangkan risiko kanser kolon, perut, paru-paru dan esofagus. 

Bagaimanapun, bukti yang menunjukkan pengurangan risiko itu tidak sekuat sebagaimana kanser payu dara dan prostat. Diet tinggi lemak sering dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat, kolon, rektum dan endometrium. Bagaimanapun diet tinggi lemak sukar dikaitkan dengan kanser payu dara tetapi ada bukti menunjukkan bahawa lemak tepu memainkan peranan penting dalam meningkatkan risiko kanser. 



Serangan jantung dan angin ahmar (Strok) 

Satu kajian mendapati mereka yang mengikuti garis panduan pemakanan disarankan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mengalami 28% dan 14% pengurangan risiko terhadap serangan jantung dan strok berbanding mereka yang tidak mengikuti garis panduan itu. 

Lebihan kolesterol 

Kurangkan pengambilan lemak, terutama lemak tepu akan merendahkan risiko mengalami lebihan kolesterol di dalam darah, sekaligus risiko terhadap penyakit jantung koronari. 

Tekanan darah Tinggi 

Mengambil banyak buah-buahan dan sayur-sayuran (8 hingga 10 hidangan) diikuti diet rendah lemak dan mengambil produk tenusu (3 hidangan sehari) boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan merendahkan tekanan darah, sekaligus mengurangkan risiko terhadap penyakit jantung koronari. 

Osteoporosis 

Mendapat kalsium secukupnya akan melindungi anda daripada osteoporosis. Kalsium dijumpai dalam produk tenusu, sayuran hijau dan banyak lagi produk yang diperkaya dengan kalsium. 

Spina Bifida 

Mengambil makanan yang mengandungi asid folik seperti sayur-sayuran hijau atau asid folik yang diperkaya dengan bijirin sebelum dan ketika hamil dapat membantu melindungi bayi daripada mengalami spina bifida. Harapan obie termasuk diri obie sendiri, amalkanlah pemakanan seimbang, Insyaallah Obie akan berkongsi resepi-resepi dan menu untuk makanan seimbang dan sihat.



chef obie memilih penggunaan minyak yang sihat untuk rutin harian iaitu minyak MEDETOP ! chef suka dengan kebaikan minyak kelapa MEDETOP terutanya dalam penggunaan masakan harian , selain mampu membunuh bakteria dan kuman dalam tubuh badan , ia juga menjadikan makan lebih sedap dan berhasiat serta mampu menjadikan jangka hayat hidangan lebih tahan lama.

Friday, December 1, 2017

Pilihan Malaysia 2017 & 2018 : BENGKEL WESTERN FOOD CHEF OBIE

Kepada Anda yang tercari-cari Bengkel mahupun Program Masakan untuk persatuan Anda , Jabatan Anda dan sebagainya Boleh ikuti Bengkel yang dijalan pihak kami-

Pihak kami beri beberapa Pilihan Module Bengkel Western Food Chef Obie
Minimum 10 orang 
10 pagi hingga selesai
Lokasi : IYC Pusat Belia Antarabangsa Kuala Lumpur
Termasuk Makan Minum Dan Sijil Penyertaan
Demo Dan Semi Hands On
Sesi Bergambar
Free Apron Bengkel Western Food Chef Obie

Tarikh dan hari pihak Anda boleh pilih sendiri dan perlu dirujuk kembali kepada pihak kami.Bagi memudahkan penyediaan pihak kami untuk bengkel western food pilihan Anda.

Sekiranya berminat dan telah mendapat kata persetujuan untuk mengadakan Bengkel , 70% daripada jumlah yuran perlu dijelaskan ke akaun pilihan yang akan diberi daripada pihak kami. Sebagai confirmation.

Sebarang pertanyaan Boleh terus hubungi talian +0172260719 chef obie atau +0169166010 PA Nesa


Inline image 1
Inline image 2
Bengkel Western Food 1
Fee / Yuran RM390 seorang

Intipati
Peserta akan belajar penyediaan :

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Rusian Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Blackpepper Sauce
Mushroom Sauce
Original Western Sauce ( Gravy )
Sweet Corn Grill
Vegie grill
Western Stock
Roux
Crispy Western Flour

-Penyediaan Asas / Mise En Place
-Sukatan Standard
-Buku Standard Resepi


Bengkel Western Food 2
Fee / Yuran RM690 seorang

Intipati
Peserta akan belajar penyediaan :

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Steak
Rusian Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Blackpepper Sauce
Mushroom Sauce
Original Western Sauce ( Gravy )
Sweet Corn Grill
Vegie grill
Western Stock
Roux
Crispy Western Flour
Western Water Base

-Penyediaan Asas / Mise En Place
-Sukatan Standard
-Buku Standard Resepi


Bengkel Western Food 3
Fee / Yuran RM890 seorang

Intipati
Peserta akan belajar penyediaan :

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Steak
Fish And Chips
Rusian Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Blackpepper Sauce
Mushroom Sauce
Original Western Sauce ( Gravy )
Tartar Sauce
Sweet Corn Grill
Vegie grill
Western Stock
Roux
Crispy Western Flour
Western Water Base

-Penyediaan Asas / Mise En Place
-Sukatan Standard
-Buku Standard Resepi


Bengkel Western Food 4
Fee / Yuran RM1000 seorang

Intipati
Peserta akan belajar penyediaan :

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Steak
Fish And Chips
Rusian Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Blackpepper Sauce
Mushroom Sauce
Original Western Sauce ( Gravy )
Tartar Sauce
Wild Mushroom Sauce
Garli Bread
Garli Butter
Sweet Corn Grill
Vegie grill
Western Stock
Roux
Crispy Western Flour
Western Water Base

Extra - Spaghetti- Aglio alio Mussel atau Marinara &
Spaghetti Carbonara

-Penyediaan Asas / Mise En Place
-Sukatan Standard
-Buku Standard Resepi


Sekiranya berminat untuk Kelas Persendirian Western Food CHef Obie
Fee Normal / Yuran RM2200 seorang 
Promosi Fee RM1900 seorang

18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.


Chicken Chop 3 jenis 

Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Roux
Crispy Western Flour
Garli Bread
Garli Butter
Sweet Corn Grill
Spaghetti- Aglio alio Mussel

Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara

Wild Mushroom Soup


Inline image 4

Inline image 3
Testimoni pelajar-pelajar dan Pilihan kelas masakan dan baking chef obie




Sunday, November 19, 2017

RESEPI PILIHAN NETIZEN : GOLDEN SPONGE CKAE DAN BUTTERCREAMY

Salam Netizen, syukur masih lagi di sini dan masih mampu chef obiemeneruskan aktiviti dan planning untuk mengembangkan lagi "chef Obie" ni..hahaha bukan bagi kembang gemok tau..bagi lkembang lebar sayap karier ke bulan gitew..InshaAllah ..dan Alhamdulillah atas nikmat dan peluang yang hadir hngga kini.

Sebagai tanda kasih sayang kepada anda yang sentiasa menyokong chef obie , chef kongsikan satu resepi baking asas yang telah lama baker-baker buat tak endah aje sebab..dah guna pakai bahan PREMIX aje...jangan begitew....hahahaha 
Baker atau pastry chef sejati PASTI WAJIB tahu MEMBUAT  GOLDEN SPONGE CAKE from scrath...

So Jangan lupa RESEPI PILIHAN NETIZEN HARI INI ..boleh diguna pakai hingga ke anak cucu...

GOLDEN SPONGE CAKE DAN BUTTERCREAMY


Bahan

160 gm  Sugar / Gula
15 gm Ovallette
5 biji Eggs / Telur
125 gm Tepung Gandum ( diayak )
¾ sdb Baking Powder / Serbuk Penaik
1 sdt Essence Vanilla / Vanilla Flavour
50ml Air
75 gm Unsulted Butter / Minyak Masak ( dicairkan )

Bahan Filling

Buttercreamy-

200 gm Unsulted Butter
100 gm Marjerine
100 gm Gula Aising
1 sdt Vanilla Flavour

80 gm Gula Pasir
100 ml Susu Segar

Fruit Jam

Cara Penyediaan :

1.Pukul gula , ovallette , telur dan tepung . Pukul hingga sebati dan laju.
2.Masukkan air , teruskan pukulan sehingga adunan gebu.
3.Masukkan Essence Vanilla , masukkan unsulted butter / minyak. Hentikan pukulan, Gunakan spatula guna teknik kaup balik.
4.Masukkan  adunan ke dalam Loyang 10 x 10 atau loyang pilihan anda sendiri yang telah digris dengan minyak atau partchment paper.

Bakar pada suhu 1180’c selama 30 minit

manakala Cara Penyediaan BUTTERCREAMY

1.Masak dahulu gula dan susu segar sehingga boiled dan matikan api.
2.Pukul butter dan marjerin dengan gula aising juga vanilla flavour hingga kembang.
3.Masukkan gula dan susu segar yang telah dimasak tadi ke dalam adunan, pukul mesra dan lajukan mixer sehingga adunan kelihatan berkilat dan licin serta gebu . Siap untuk digunakan sebagai filling kepada GOLDEN SPONGE CAKE.Jangan lupa saapukan dulu jam sebelum anda sapukan buttercreamy ini seperti sandwich .

Anda yang berminat dengan baking dan berekatan dengan bengkel GILA BROWNIES chef obie pada hari sabtu minggu hadapan,sila booking tempat anda segera..kite enjoy baking okay


BENGKEL @ KURSUS  BULAN NOVEMBER
 2017 



BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR  GILA BROWNIES BERSAMA CHEF OBIE




LOKASI : Berhadapan HUKM . I.Y.C Pusat Belia Antarabangsa , Cheras , Kuala Lumpur

YURAN @ FEE :


FEE NORMAL RM100 seorang
Jika anda booking bengkel SEKARANG yuran hanya  RM60.00 seorang !

TARIKH : 25 . 11 . 2017
HARI      : Sabtu
MASA    : 9 pagi hingga selesai



HUBUNGI  : 016 9166010 Miss Nesa atau 0172260719 chef obie

Untuk Booking Tempat Anda Dalam Bengkel Ini
( Makan Tengah Hari Disediakan )
Demo & Semi Hand Ons - bergroup@berkumpulan



BENGKEL INI ANDA AKAN BELAJAR : 

5 JENIS BROWNIES..YG HOTTEST & LATEST !!!


Keistimewaan Peserta Bengkel

1.Turut Sama demo dan semi hand ons bersama chef obie
2.Nota Bengkel
3.Sijil
4.Peserta juga diberi peluang dalam memasarkan perniagaan mereka dalam website milik penganjur selama 4 bulan berturut-turut tanpa sebarang bayaran.
5.Dan.... Bengkel Enjoy !



Perhatian :

Peserta Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719 atau 016 9166010 

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 atau 0169166010 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari Bengkel Diadakan.




Sila Klik link yang dibawah 



Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun, Syiria, Pakistan Dan Indonesia.




Selamat Maju Jaya,


Wednesday, November 8, 2017

RESEPI COKLAT MODELLING 3D CHEF OBIE

Resepi Coklat Modelling 3D Chef Obie 
( Bengkel Coklat modelling 3D , Energy Bar , Brownies , Cupcakes & Cookies )

Syukur Alhamdulillah , minggu lepas Bengkel Chef Obie lancar dengan sokongan peserta-peserta dari shah alam , kl , ada warga syria dan juga pakistan , bengkel chef obie tetap universal..pasti ada sokongan dari warga luar juga..tak kira bangsa boleh layan !

Terima Kasih juga kepada PENAJA UTAMA CHEF OBIE iaitu MEDETOP, juga turut menaja pada bengkel kali ini TRANS STANDARD INTERNATIONAL.

Salah satu Perkongsian ilmu pembuatan doh coklat modelling menjadi tarikan kepada peserta bengkel chef obie dan disini pihak chef berbesar hati turut berkongsi resepi kepada anda follower atau friends chef obie di alam maya.Jika anda masih tidak mahir dan tidak yakin..boleh join kelas personal chef obie.....



KELAS PERSONAL COKLAT MODELLING 3D CHEF OBIE 2O17/2018 

Hubungi +0172260719 chef obie
+0169166010 P.A Nesa 



























RESEPI COKLAT MODELLING 

Bahan Utama

1000gm atau 1 kg Coklat Putih 
300gm Liquid Glucose atau Corn Syrup
2 sdb Air

Cara Penyediaan :



1.Coklat Putih dicairkan terlebih dahulu , gunakan teknik bain merrie atau anda boleh meltedkan dalam microwave.





2.Masukkan air ke dalam coklat yang sedang cair , pastikan bowl tidak diatas bain marrie.Kacau menggunakan spatula getah , plastik atau sudu stlss steel, bolak balikkan perlahan lahan sehingga sebati adunan.


3.Masukkan pula liquid glucose , kacau mesra , jangan terlalu laju , perlahan -lahan dan layan.


4.Pastikan doh coklat modelling mula menjadi agak kental apabila dikacau.


5.Gunakan cling film atau plastik wrap , lebarkan atas permukaan marmar atau cutting board anda.Letak adunan coklat modelling anda dibahagian tengah cling film atau plastik wrap.


6.Bungkuskan doh coklat modelling dengan cling film atau plastik wrap. Simpan dan rehatkan doh coklat modelling ini dalam suhu bilik , semalaman .


7.Apabila telah cukup rehat doh ini, anda boleh keluarkan dari bungkusan cling film atau plastik wrap , uli menggunakan tangan seperti anda menguli fondat sebelum anda mula membentuk doh coklat ke dalam bentuk 3D pilihan anda . Selamat mencuba 


PELBAGAI JENIS KELAS MASAKAN DAN BAKING POPULAR CHEF OBIE 
SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI 



PLEASE FOLLOW


IG : chef_obie_official 
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )




Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...