Saturday, August 5, 2017

KELAS MASAKAN POPULAR : CAKOI DAN BABY CAKOI






 KELAS CAKOI & BABY CAKOI
( BAZAAR / BAZAAR RAMADHAN / PASAR MALAM / FESTIVAL / FOODTRUCK DAN SEBAGAINYA )


YURAN /FEE 
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM350

Intipati :

Cara Penyediaan Doh Sehari ( 24 Jam )

Cara Penyediaan Doh 2 Jam

Kos Dan Cadangan Harga Jualan

KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK BERNIAGA BULAN OGOS 2017



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan Julai 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .



Hubungi : 60172260719 chef obie

Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.

ASAL USUL MEE KARI DAN LAKSA KARI

Tajuk : Asal usul MEE KARI DAN LAKSA KARI 

gambar kiri : laksa penang ( bukan laksa kari ) , kanan adalah mee kari / laksa kari

Chef obie yakin korang semua mesti suka dengan salah satu menu daripada mee kuning ni..iaitu MEE KARI .

Bile sebut aje MEE KARI , pasti terbayang keenakan kesedapan kuah kari bersantan yang pedas , di makan bersama sambal , dengan condiments nya sebagai pilihan seperti Tauhu kering , udang basah , sotong , ayam atau kari ayam kering , telur rebus , kerang , kacang panjang , taugeh , dan daun pudina. Best kan ?

Chef Obie berkongsi sikit info asal usul MEE KARI   咖喱 麵 ; pinyin : Gālímiàn ( dlm bahasa cina tradisional )

MEE KARI mula dicipta di Asia tenggara , mudah dijumpai di Malaysia , Singapura dan Indonesia.Orang berbangsa Cina telah mencipta MEE KARI ! Mengapa Tak Percaya ? Silalah percaya... Pada zaman pedagang dari India dan Cina yang berdagang rempah ratus dan budaya masakan telah mempengaruhi citarasa masakan kite sehingga hari ini. 

Orang Cina mula bereksperimen dengan gaya dan budaya masakan dari pedagang India , mereka memilih masakan kari sebagai kuah yang lazat dan disesuaikan dengan mee kuning ciptaan orang cina .Maka terhasilah MEE KARI . Yang jelas orang berbangsa cina yang mencipta mee kari ! Tak kire lah bangsa cina  apa pun dan pelbagai variasi mee kari juga terhasil hinggalah apa yang korang nikmati hari ini !MEE KARI wajib menggunakan mee kuning , malahan mee kuning juga dihasilkan ada yang nipis dan yang tebal. Variasi terkini korang boleh nikmati MEE KARI dengan Bee Hoon , mee sanggul , mee telur dan sebagainya atas permintaan koranglah.


Satu lagi korang pasti biasa dengar menu LAKSA KARI ! Ya LAKSA KARI ini juga adalah MEE KARI cuma ia lebih popular dipanggil LAKSA KARI di Selatan tanah Air Malaysia dan Singapura.Orang cina panggil  咖喱 喇 沙 ; pinyin : Gālí Lǎshā .

KLIK DI SINI : KELAS MASAKAN UNTUK BIZZ





It's easy to get negative because you get beat down. You go through a few disappointments and it's easy to stay in that negative frame of mind. Choosing to be positive and having a grateful attitude is a whole cliche, but your attitude is going to determine how you're going to live your life

- chef obie

PEMBEKAL BAHAN BAKERI POPULAR DIKELANTAN

Bakers-bakers dan pembuat kek sekalian 
Sila Alert !!!

Kepada Anda yang mencari-cari kedai pembekal bahan bakeri di Negeri Kelantan , chef obie rekemenkan kepada anda terutama yang berada berdekatan di Kota Bharu , Sila ke PREMIS 

KOKO MANIS TRADING
PT 5052, Kompleks Perniagaan Saidina Ali,
Kok Lanas

16450 Kota Bharu, Kelantan


Tel:012-9694076/011-10694076 Puan Ifa


KOKO MANIS mendapat sambutan yang luar biasa pada tahun ini , juga merupakan Premis Pembekal Bahan Bakeri baru dibuka 2 bulan sebelum bulan Ramadhan tahun ini.
Pastinya KOKO MANIS mampu membantu baker-baker dan pembuat kek online mahupun offline dalam menyediakan bahan-bahan yang berkualiti . 



Pelbagai pilihan tepung , bahan-bahan mentah yang lain termasuk peralatan pada harga berpatutan dan murah !.Anda boleh terus ke KOKO MANIS. jadikanlah KOKO MANIS sebagai kedai pilihan pembekal bahan bakeri anda ! 













Friday, August 4, 2017

Jom ke KELAS MASAKAN WESTERN FOOD FOR BIZZ

Jadual : KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK BERNIAGA BULAN OGOS 2017



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan OGOS 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .

Hubungi : 60172260719 chef obie

Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.







      

1 ) KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500




Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.



18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel
Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara
Wild Mushroom Soup

Antara Testimoni pelajar :

      





 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan







Tuesday, August 1, 2017

KELAS MEMASAK POPULAR : NASI AYAM PENYET ( UTK BIZZ- BULAN OGOS )

KELAS MASAKAN BULAN OGOS 2017 

Kelas Nasi Ayam Penyet


YURAN /FEE 
RM990 ( Normal )
Promosi : RM790 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM590



Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet

Sup Original Hainan

Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul 

Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup

Kos Dan Cadangan Harga Jualan





Jadual : KELAS MASAKAN DAN BAKING 

UNTUK BERNIAGA BULAN OGOS 2017



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan OGOS 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .

Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.



KELAS MEMASAK POPULAR : KELAS NASI AYAM 3 IN 1 ( UTK BIZZ- BULAN OGOS )

KELAS MEMASAK POPULAR :








                  



Bersama Kartunis PETAI & isteri



"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "




 NASI AYAM HAINAN , NASI AYAM BBQ DAN 

NASI AYAM KLASIK




YURAN /FEE 
RM990 ( Normal )
Promosi : RM790 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM590


Intipati 

Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam 
Hainan , BBQ Dan Klasik

Sup Original Hainan

Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis

Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar

Kos Dan Cadangan Harga Jualan



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan OGOS 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .

Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.



0

Resepi Chiffon Chocolate Chef Obie

   Resepi  Chiffon Chocolate Chef Obie ( Ulang Siar Resepi Chef Obie 2014 ) Bahan A 8 kuning telur (gred A) 270 ml air 170 ml minyak jagung ...