Seperti hari-hari sebelum ini ,
chef obie sentiasa cuba memenuhi schedule
harian yang padat , sesekali cuba mengadakan ruang yang sesuai
untuk mempraktikkan keseronokkan membuat fondant kek ini !
Kepada pelanggan-pelanggan chef obie yang setia semenjak tahun 2010 sehingga 2017 ini
Ucapan jutaan terima kasih untuk kalian.
Mostly tempahan kek jenis Fondant & Gumpaste ,
Sekiranya anda berminat ingin menempah Kek Kontinental dan komersial
seperti American Cheesecake , Japanese Cheesecake , German Back forest , Butter Cake , Fruit Cake ,Sponge buttercream kek juga boleh booking tempahan anda selewatnya 3 hari sebelum.
Jika kek fondant 5 hari sebelum mengikut tahap kesukaran dan mengikut kesesuian schedule routine chef obie.
Jangan segan-segan untuk membuat tempahan sebab chef obie tak sombong..
chef obie nak inform kepada bakal pelanggan-pelanggan yang baru
yang berminat menggunakan perkhidmatan chef ,
Anda boleh whatsapp atau msg atau direct call
melalui no
0172260719
Lokasi pickup order :
Merdeka Villa , Jalan Merdeka,
Bandar Baru Ampang.
Selangor
( Berdekatan Pandan Indah , Pandan Mewah , Taman Kosas , Taman Dagang , Taman Cahaya , Taman Chempaka , Spectrum Mall , Galaxy Ampang Dan Axis Atrium )
Antara Contoh kek tempahan pelanggan-pelanggan chef obie :
chef obie
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia
sambil itu chef dengan sukacita ingin berkongsi resepi kek keju..
RESEPI CHEESECAKE SEDAP DAN MUDAH
Bahan
Sugar dough-base :
100gm butter
50gm gula
1biji telur
150gm tepung gandum,lemon zest
Cara- pukul butter dan gula hingga sebati sahaja, masukkan telur pukul sekejap dan
masukkan tepung,lemon zest. Uli sebati. Sugar dough perlu disejukkan dlm peti sejuk
sebelum di bakar (digunakan untuk base cheese cake).
Lapisan atas kek keju
250gm krim keju
50gm gula kastor
50gm air susu ( boleh guna susu segar, susu cair, susu UHT @ air suam yg dibancuh
dgn susu tepung)
50gm mentega
3 biji kuning telur
5 sudu makan tepung jagung
Bahan B :
40gm gula kastor
2 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk krim tartar
Cara Penyediaan :
satukan bhn ini dan pukul hingga gebu dan kental
Cara: Pukul krim keju, gula kastor, mentega dan tepung jagung sehingga kembang.
Kemudian masukkan air susu dan kuning telur, pukul lagi sehingga sebati dan berkrim.
Kemudian, masukkan bahan B yg sudah dipukul tadi dan gaul perlahan-lahan sehingga
sebati. Selepas itu tuang adunan ke atas sugar dough yang
telah dibakar. Sediakan acuan yg besar daripada acuan tadi dan isikan air 1/4 penuh.
Masukkan acuan kek ke dalamnya.
Bakar selama 1 1/2 jam pada suhu 160C. Sejukkan pada suhu bilik sebelum
dimasukkan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment